Captain Toad: Treasure Tracker

Θα επιβιώσετε ή θα γίνετε...μανιταρόσουπα;

Η Nintendo έχει ήδη στο ρεπερτόριό της τα καλύτερα exclusives για το Wii U και εξακολουθεί να θεωρείται μια "μηχανή παραγωγής νέων games", όσο κι αν κατηγορείται για ορισμένες...παρωχημένες ιδέες της. Καλείται μάλιστα να δουλέψει διπλά και τριπλά για να καλείψει την έλλειψη τίτλων, την στιγμή που τεχνικές προδιαγραφές του Wii U περιορίζουν κατά πολύ τους τρίτους

developers.

Το Captain Toad: Treasure Tracker θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν spin-off του Super Mario 3D World. Σε ορισμένα levels του τελευταίου θα θυμάστε ότι ο Toad έπρεπε να λύσει κάποιους γρίφους εν μέσω ορισμένων minigames. Η Nintendo λοιπόν αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από αυτά τα minigames σε stand-alone έκδοση, ασφαλώς εξελίσσοντάς το στο βαθμό που όφειλε.

Toads can't jump!
Ο Wingo, ένας μοχθηρός αετός (πρωτότυπα τα ονόματα που βρίσκουν στην Nintendo, ε;) απαγάγει μια μέρα την Toadette και ο καλός μας Toad θα πρέπει να την σώσει. Για τον σκοπό αυτό θα αναζητήσει την συλλογή διαμαντιών στο βασίλειο του μανιταριού, προκειμένου να ξεκλειδώσει τα μετέπειτα levels και να προχωρήσει στο στόχο του.

Ο Toad κουβαλάει μαζί του εξοπλισμό και δεν μπορεί να πηδήξει κάτι που σας αναγκάζει να χρησιμοποιείτε το περιβάλλον, αλληλεπιδρώντας με αντικείμενα προκειμένου να λύσετε τα puzzles. Από τα φυτά που βρίσκει στο δρόμο του ορισμένα χρησιμοποιούνται για ρίψη στους εχθρούς, ενώ με την χρήση του touchpad στο Wii U gamepad μπορείτε να αλλάξετε την δομή της πίστας και να προχωρήσετε παρακάτω. Κάθε level σας δίνει μέχρι τρία διαμάντια και στο τέρμα του βρίσκεται ένα αστεράκι. Στόχος σας είναι να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα διαμάντια διότι -εδώ που τα λέμε- όταν σας ζητηθεί συγκεκριμένο ποσό διαμαντιών για το ξεκλείδωμα νέων levels, κανείς δεν θέλει να γυρνάει πίσω σε παλιά επίπεδα και να αναζητάει τα διαμάντια που δεν κατάφερε να βρει.

http://www.youtube.com/watch?v=RcikKcvczlU

Το μαγικό touchpad
Οι game directors Kenta Motokura και Shinya Hiratake υπό την καθοδήγηση του Shigeru Miyamoto, δημιούργησαν ένα κομψοτέχνημα που κάνει επίδειξη σχεδόν όλων των δυνατοτήτων του Wii U gamepad. Υπό άλλες συνθήκες (και θα εξηγήσουμε ποιες) το Captain Toad θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική διαφήμιση για την κονσόλα της Nintendo.

Το touchpad χρησιμεύει για να κάνετε drag &drop με το χέρι σας μεγάλους τοίχους ή εμπόδια προς κάθε κατεύθυνση και να επιτρέψετε στον Toad να προχωρήσει. Στις ελάχιστες φορές που θα συναντήσετε κανόνια, μπορείτε να εκτοξεύετε τις οβίδες σας με κάμερα πρώτου προσώπου μέσω του touchpad.

Οι δυνατότητες ωστόσο δεν σταματούν εκεί καθώς θα κληθείτε να περιστρέψετε λεβιέδες, στρέφοντας αντίστοιχα εικονικά το touchpad, να ελέγξετε δύο Toad ταυτόχρονα πατώντας power buttons που σας ανοίγουν δρόμο ή ακόμα και να φυσήξετε στην οθόνη του Wii U gamepad ώστε να ανεβοκατεβάσετε τους αντίστοιχους ανελκυστήρες. Οι συνδυασμοί είναι πραγματικά απεριόριστοι!

Ενώ ο χειρισμός είναι απλός καθώς αξιοποιείτε το αριστερό analog stick για την κίνηση, το δεξί για την κάμερα και το touchpad για την αλληλεπίδραση, η οπτική καταφέρνει να σας δυσκολέψει με ποικίλους τρόπους. Το κουμπί Χ κάνει Zoom In/Zoom Out σε δύο προκαθορισμένα σημεία. Ενώ περιστρέφετε τον χάρτη με το δεξί analog stick, θα δείτε πολλές φορές τον Toad να χώνεται σε σημεία εντός των levels τα οποία απαιτούν καλύτερη οπτική γωνία. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν θα αναζητάτε ένα ενδιάμεσο zoom το οποίο απλά δεν υφίσταται.

Power-ups
Σε αντίθεση με τα κλασικά παιχνίδια Mario, ο Toad εδώ δεν αποκτά την ευρεία γκάμα των power-ups που γνωρίζουμε. Καταρχήν αν δεχθεί ένα χτύπημα μικραίνει και στο δεύτερο χάνει την ζωή του, επομένως το νούμερο ένα power-up που θα χρειαστείτε είναι το μανιτάρι. Υπάρχει επίσης το 1up, τα μανιτάρια που σας κάνουν αόρατους (εμφανίζονται συνήθως αν αποτύχετε αρκετές φορές), τα double cherries που εμφανίζουν δεύτερο Toad και τα Super Pickaxes με τα οποία σπάτε τα πάντα γύρω σας. Όταν πεθάνετε για παράδειγμα, σας δίνεται ένα Super Pickaxe με το οποίο καταστρέφετε έναν κήπο από λουλούδια και βγάζετε αρκετές ζωές, συνεχίζοντας απ' το level όπου χάσατε σαν να μην τρέχει τίποτα. Μακάρι κάθε θάνατος να ήταν έτσι σε όλα τα games. Συνεπώς οι δύο διαθέσιμες ζωές στο ξεκίνημα και η μη διατήρηση των coins μετά από κάθε level άλλαξαν απλά "για τα μάτια του κόσμου" καθώς δεν δυσκολεύουν καθόλου την κατάσταση.

Το A.I. των εχθρών είναι πολύ συγκεκριμένο. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε goombas, φυτά piranha, ant troopers, boos και άλλα γνωστά πλάσματα. Τα περισσότερα από αυτά θα αρχίσουν να σας κυνηγούν άπαξ και βρεθείτε στο οπτικό πεδίο τους, με εξαίρεση τα φυτά πιράνχα και ορισμένους εχθρούς με χαμηλό A.I. που ακολουθούν τις γνωστές ρουτίνες δύο κατευθύνσεων. Τα νέα είδη εχθρών είναι μόλις πέντε (Flaptor, Piranha Sprout, Mud Trooper, Stumper και Mummy-Me) θυμίζοντας παραλλαγές των ήδη γνωστών απ' τις σειρές Super Mario.

Η καταξίωση ενός κυνηγού θησαυρών
Χρειάστηκα περίπου έξι ώρες για να τερματίσω το Captain Toad: Treasure Tracker. Κάπου στα μισά κι ενώ το ολοκληρώσετε και δείτε τα credits (δεν σας αναφέρω τι συμβαίνει για λόγους spoiler) θα ξεκλειδώσετε τις "Bonus missions". Πρακτικά θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι και οι bonus αποστολές είναι μέρος του παιχνιδιού. Το gameplay είναι άκρως εθιστικό, απευθύνεται ακόμα και σε όσους από εσάς δεν λατρεύουν τα puzzles και γενικά οι γρίφοι παρά την βατή δυσκολία τους, θα σας προκαλέσουν περισσότερο πονοκέφαλο στο να συλλέξετε τα διαμάντια παρά στο πως θα ολοκληρώσετε τα levels.

Βγάλε τον σάκο και κάνε ένα άλμα επιτέλους!

Τα bosses του παιχνιδιού είναι ελάχιστα, αν και ο τρόπος εξόντωσής τους ομολογώ ότι μου άρεσε καθώς σας βάζει στη διαδικασία να σκεφτείτε λίγο παραπέρα. Οι γρίφοι γενικά παρουσιάζουν κάθε λογής δυσκολία. Κατά βάση θα πρέπει να σύρετε με drag &drop τα κατάλληλα αντικείμενα στην οθόνη και να αλληλεπιδράσετε με items και μοχλούς που βρίσκετε για να ανοίξετε δρόμο. Επί της ουσίας όμως, τόσο τα διαμάντια όσο (σε απειροελάχιστες περιπτώσεις) τα αστεράκια ενός level μπορεί να είναι καλά κρυμμένα ή σε δυσπρόσιτο σημείο σε βαθμό που να σπάτε το κεφάλι σας για αρκετή ώρα και να αναρωτιέστε "Πως θα φτάσω τώρα έως εκεί;" Ο Toad πάντως τα καταφέρνει περίφημα ακόμη και μόνος του, τόσο στο να πρωταγωνιστεί όσο και στο να μας εξασκεί το μυαλό.

Στα χνάρια του Super Mario 3D World
Το soundtrack του Captain Toad επιμελήθηκε ο Mahito Yokota που έχει Super Mario Galaxy, Super Mario 3D Land και 3D World, Mario Kart 8 και πολλά ακόμη βαρύγδουπα games στο ενεργητικό του. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι για ποιο λόγο χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο remixed themes ήδη γνωστών κομματιών. Πέρα από το βασικό theme του παιχνιδιού, ομολογώ ότι περίμενα τις δημιουργίες του πολύ καλύτερες και πρωτότυπες. Επίσης, παρατήρησα ότι ο Toad είναι λιγότερο ομιλητικός ακόμα κι απ' τον ήδη λιγομίλητο Mario.

Από πλευράς γραφικών, το παιχνίδι τρέχει στα 1080p με σταθερά 60 frames, κάτι στο οποίο βοηθάει πολύ ο σχεδιασμός των levels. Αξιοποιήθηκε η engine του Super Mario 3D World, ενώ το art direction περιλαμβάνει λιτά και συνάμα πανέμορφα χρώματα που κεντρίζουν το μάτι. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά βρήκα τα textures και την πολυχρωμία σχεδιασμού στα bosses. Όσο για τα levels, δεν θα χορταίνετε να μεταβαίνετε από το γρασίδι στο νερό και μετά στις σπηλιές, σε κάστρα, αλλά και σε λάβα, mine carts ή σε τρένο την στιγμή που κινείται. Αυτή η διαρκής εναλλαγή προσδίδει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν ορισμένα levels τα οποία προϋπήρχαν απ' το Super Mario 3D World και απλά επανεμφανίζονται σε ένα μικρό μέρος τους.

Κομπάρσοι σε ρόλο πρωταγωνιστή
Η τάση της Nintendo να θέλει να ανεξαρτητοποιήσει τους ήδη γνωστούς χαρακτήρες της (Toad, Yoshi κτλ.) ίσως διαρκέσει για λίγο, πιθανόν και να επαναληφθεί με βάση την απήχηση από πλευράς πωλήσεων. Πάντως, το Captain Toad: Treasure Tracker απευθύνεται τόσο στους λάτρεις των 3D Platform, όσο και σε όσους αποζητούν την επίλυση puzzles. Με το ευχάριστο gameplay του αποτελεί ιδανική αγορά για κάθε ηλικία, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η μικρή του διάρκεια σε συνδυασμό με την πλήρη ανυπαρξία κάποιου είδους multiplayer, δείχνουν ότι η Nintendo καμιά φορά στοχεύει περισσότερο στην ποσότητα παρά στην ποιότητα.

Θετικά:
- Εκμετάλλευση σχεδόν όλων των δυνατοτήτων του Wii U gamepad
- Ποικιλόμορφος σχεδιασμός στα levels
- Πρωτότυπα puzzles

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Η οπτική γωνία της κάμερας
- Το soundtrack στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη γνωστά κομμάτια

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 7.9

Το καλύτερο φετινό Puzzle Platform για την Nintendo.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα