Atelier Rorona Plus: The Alchemist of Arland

Ένα ταξίδι στον κόσμο της αλχημείας!

Σε μια εποχή όπου ο περισσότερος κόσμος ασχολείται πλέον με κονσόλες τύπου PS4 και Xbox One η Gust κυκλοφορεί το remake του JRPG της, Atelier Rorona: The Alchemist of Arland, για το PS3 και το PS Vita. Η νέα

αυτή έκδοση έχει βελτιώσεις τόσο στα γραφικά όσο και στο gameplay. Αν ψάχνετε λοιπόν για μια όαση στην ξηρασία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα JRPG το Atelier Rorona Plus θα σας ικανοποιήσει, ειδικά εάν έχετε χαμηλές απαιτήσεις.

To Atelier Rorona Plus είναι το νέο μέλος της σειράς Atelier, η οποία είναι αρκετά διάσημη στην Ιαπωνία. Αν και όχι τόσο μεγάλο όνομα όσο το Final Fantasy, το πρωτότυπο Atelier Rorona είχε αρκετά καλές πωλήσεις με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα στα χέρια μας αυτό το remake. Πέρα από τις βελτιώσεις στον ήχο και τα γραφικά υπάρχουν νέες αποστολές, περισσότερα ingredients για το alchemy, νέες σκηνές με διάφορους χαρακτήρες και καινούργια party members.

Ως επί τω πλείστον η σειρά Atelier έχει να κάνει με πιο χαλαρές περιπέτειες, όπου οι πρωταγωνιστές είναι συνήθως γυναίκες αλχημιστές. Οι κόσμοι στους οποίους κατοικούν οι πρωταγωνιστές μας είναι συνήθως γαλήνιοι με όμορφα τοπία και σχεδόν μηδαμινούς κινδύνους, πέρα από τα τέρατα που βρίσκονται έξω στην άγρια φύση. Η αλχημεία είναι το κύριο χαρακτηριστικό γύρω από το οποίο όλα τα κεφάλαια της σειράς είναι στημένα. Όπως είναι φυσικό, το Atelier Rorona Plus δεν αλλάζει σχεδόν καθόλου αυτή τη συνταγή.

Κάτι το διαφορετικό
Το Atelier Rorona Plus από άποψη πλοκής είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο σενάριο του τύπου «ένας ήρωας ξεκινάει ένα ταξίδι και στην πορεία σώζει τον κόσμο από ένα μεγάλο κακό». Αντιθέτως έχουμε ένα πολύ χαλαρό περιβάλλον, στην πόλη Arland, όπου η πρωταγωνίστρια μας η νεαρή Rorona εργάζεται σαν μαθητευόμενη μιας αλχημίστριας. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν όταν ο βασιλιάς δίνει διαταγή να κλείσει το μαγαζί αλχημείας μιας και δεν έχει καθόλου πελάτες και δεν χρησιμεύει σε κάτι. Εάν το μαγαζί κλείσει τότε η Rorona θα αναγκαστεί να φύγει από την πόλη.

Από κει και πέρα η Rorona αποφασίζει να μάθει πλήρως την τέχνη της αλχημείας και να σώσει το μαγαζί της, μιας και του αφεντικού της δεν της καίγεται καρφί και της το χαρίζει. Παράλληλα, για να κρατήσει το μαγαζί της θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα -συνήθως ανά τρεις μήνες- να αναλάβει διάφορες αποστολές που τις αναθέτει το βασίλειο της Arland. Αν το βασίλειο κρίνει πως η δουλειά της δεν είναι επαρκής τότε το μαγαζί θα κλείσει αμέσως. Αυτό είναι με λίγα λόγια το σενάριο του Atelier Rorona, το οποίο ως ένα βαθμό μοιάζει αρκετά κοινότυπο. Παρόλα αυτά, εδώ δίνεται περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες και τις σχέσεις τους. Κατόπιν αυτού, εάν ψάχνετε για ένα σκοτεινό RPG γεμάτο θάνατο, προδοσία και ίντριγκα δεν θα το βρείτε εδώ.

Γλυκές αλχημείες
Πολύ σημαντικός σε όλη τη διάρκεια του Atelier Rorona Plus είναι ο χρόνος. Σχεδόν όλα όσα κάνετε στον κόσμο, όπως η δημιουργία κάποιου item με αλχημεία, η ξεκούραση για να γεμίσετε την ενέργεια και το mana σας ή η συλλογή των διαφορών συστατικών που απαιτούνται για το crafting ξοδεύουν τον πολύτιμο σας χρόνο. Κοινώς μέσα στο χρονικό διάστημα που σας παρέχεται θα πρέπει να ολοκληρώσετε τις βασικές αποστολές, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε το playthrough σας και να φτάσετε στην οθόνη των credits.

Αν είναι κάτι που διαχωρίζει το Atelier Rorona από τον ανταγωνισμό είναι οι εκατοντάδες αποστολές που σας προσφέρει. Υπάρχει η βασική υποχρεωτική αποστολή που έχετε περίπου τρείς μήνες να ολοκληρώσετε. Στη συνέχεια έχουμε τις αποστολές των πελατών σας. Αυτές δεν είναι υποχρεωτικές αλλά εάν θέλετε να βγάλετε χρήματα και να κάνετε πιο διάσημο το μαγαζί σας καλό είναι να τις κάνετε. Τέλος έχουμε τις αποστολές των σημαντικών χαρακτήρων που τις κάνετε για να ανεβάσετε τον δείκτη του friendship σας μαζί τους. Με υψηλό friendship οι καταστηματάρχες θα σας πουλάνε τα items τους πιο φθηνά και τα Party members θα σας ζητάνε λιγότερα χρήματα για να σας συνοδεύσουν στο κυνήγι για ingredients. Τέλος το friendship και το popularity του μαγαζιού σας επηρεάζει και το ending που θα παρακολουθήσετε στο τέλος της περιπέτειάς σας.

Όλες σχεδόν οι αποστολές έχουν μια προθεσμία για να τις ολοκληρώσετε με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνετε σωστή κατανομή του χρόνου σας. Αυτό είναι ένα πολύ απολαυστικό σύστημα μιας και δεν θα υπάρχει λεπτό που να μην έχετε κάτι να κάνετε. Την στιγμή που θα τελειώσετε την τριμηνιαία αποστολή σας, έχοντας κάνει κατά τη διάρκεια του τριμήνου και καμιά δεκαριά friendship quests και άλλα τόσα popularity quests θα νιώσετε την ίδια απόλαυση και ανακούφιση που νιώθει και η Rorona. Οι αποστολές στην πορεία γίνονται όλο και πιο δύσκολες με bonus objectives όπως το να παραδώσετε τα items που σας ζητάνε πριν μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή να σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο αριθμό τεράτων. Αν αποφασίσετε να κάνετε αυτά τα bonus objectives τότε παίρνετε κουπόνια που τα χρησιμοποιείτε για να πάρετε σπάνια items.

Αλχημεία για αρχάριους
To πιο κεντρικό κομμάτι του Atelier Rorona Plus είναι αναμφισβήτητα η αλχημεία. Η Rorona έχει ένα τεράστιο καζάνι στο μαγαζί της όπου μπορεί να συνδυάσει ingredients για τη δημιουργία κάτι καινούργιου. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από βόμβες, φαγητά, ποτά και πολλά άλλα για να δημιουργήσετε. Το κάθε ingredient που μαζεύετε έχει έναν αριθμό ποιότητας. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο καλύτερο το ingredient. Αν για παράδειγμα συνδυάσετε δυο ingredients για να φτιάξετε μια βόμβα, εάν τα ingredients που χρησιμοποιήσετε είναι καλής ποιότητας τότε και η βόμβα θα είναι πιο δυνατή από το αν χρησιμοποιούσατε ingredients χαμηλής ποιότητας. Πέρα από τον αριθμό ποιότητας, τα ingredients σας έχουν και διάφορα traits. Για παράδειγμα μία βόμβα μπορεί να έχει σαν trait το να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια ενώ μια άλλη να καλύπτει λιγότερο χώρο αλλά να είναι πιο ισχυρή. Συνδυάζοντας την ποιότητα και τα traits μπορείτε να δημιουργήσετε πραγματικά αμέτρητους συνδυασμούς.

Υπόσχεται να σας διασκεδάσει με το χαρούμενο στυλ του και την μαγεία της αλχημείας.

Δυστυχώς όμως τα menu και οι οδηγίες που σας προσφέρονται όσο αφορά το alchemy δεν είναι και οι καλύτερες. Θα χαραμίσετε αρκετό από το χρόνο σας προσπαθώντας να βρείτε τα ingredients που θέλετε να συνδυάσετε και άλλο τόσο χρόνο εάν κάνετε κάποιο λάθος, διότι θα πρέπει να ξαναρχίσετε την διαδικασία από την αρχή. Υπάρχουν φυσικά οι επιλογές να ταξινομήσετε τα ingredients σας σε διάφορες κατηγορίες, αλλά με τόσα διαφορετικά που θα έχετε δεν βοηθάνε και πολύ. Σχεδόν όλες οι αποστολές σας στο Atelier Rorona Plus θα σας ζητήσουν να δημιουργήσετε κάτι μέσω της αλχημείας.

Ώρα για μάχη
Ο οποιοσδήποτε έχει παίξει JRPG στη ζωή του θα είναι άνετος με τις μάχες του Atelier Rorona Plus. Εδώ έχουμε το συνηθισμένο turn-based σύστημα όπου βλέπετε στο πάνω δεξιά της οθόνης σας τη σειρά με την οποία θα επιτεθείτε εσείς και οι αντίπαλοι σας με βάση το speed σας. Ανταλλάζετε κτυπήματα μέχρι να πεθάνουν οι εχθροί σας, χρησιμοποιώντας που και που τα skills σας ή τα items σας. Μόνο η Rorona μπορεί να χρησιμοποιήσει αντικείμενα στη μάχη, κάτι που την κάνει πολύ σημαντική στην ομάδα.

Το σύστημα γίνεται βαρετό αρκετά γρήγορα με μόνη ποικιλία, την ικανότητα όταν η Rorona χρησιμοποιήσει κάποιο skill της ή item να μπορείτε να επιλέξετε κάποιο party member για να επιτεθεί μετά από σας. Επίσης αν κάποιο τέρας επιτεθεί στην Rorona έχετε την επιλογή να φέρετε ένα party member σας για να την προστατεύσει και να δεχτεί το κτύπημα αυτός/αυτή. Αυτό είναι ένα καλοδεχούμενο ability μιας και αν πεθάνει η Rorona τότε οι επιλογές σας στη μάχη μειώνονται δραστικά. Αν πεθάνει όλη η ομάδα σας χάνετε μια βδομάδα από τον χρόνο σας και επιστρέφετε στην πόλη.

Φυσικά οι μάχες είναι αρκετά εύκολες και η δυσκολία ανεβαίνει μόνο όταν προχωρήσετε αρκετά στην ιστορία . Κανένα τέρας δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σας και τα περισσότερα μπορείτε να τα νικήσετε κάνοντας spam κάθε γύρο το attack. Εξαιρούνται μονάχα τα σπάνια τέρατα που συναντάτε σε ορισμένες περιοχές που θα χρειαστούν λίγη περισσότερη σκέψη ή grinding για να τα νικήσετε. Η Rorona από την άλλη στην αρχή έχει πολύ λίγo mana με αποτέλεσμα να μην θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα skills της μιας και το alchemy χρειάζεται και αυτό mana για να γίνει. Ο μόνος τρόπος για να τα ξαναγεμίσετε είναι με το να γυρίσετε στην πόλη και να σπαταλήσετε κάποιες μέρες για ξεκούραση στον καναπέ του μαγαζιού. Αυτό το πρόβλημα βελτιώνεται αρκετά όταν πάρει λίγα levels η Rorona και ανεβάσει τo mana της.

Κάτι που είναι αρκετά περίεργο είναι η απουσία χάρτη. Η κάθε περιοχή που επισκέπτεστε είναι χωρισμένη σε διάφορα μονοπάτια και για να πάτε από το ένα μονοπάτι στο άλλο ξοδεύετε από μία μέχρι και τρεις μέρες. Η μόνη στιγμή που υπάρχει χάρτης είναι όταν επιλέγετε σε ποια περιοχή θέλετε να πάτε. Από κει και πέρα θα πρέπει να θυμάστε ποιος δρόμος σας πάει που μιας και αν κάνετε λάθος θα χαραμίσετε άσκοπα αρκετές μέρες. Για ένα παιχνίδι που δίνει τόση έμφαση στην καλή κατανομή του χρόνου, η έλλειψη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη.

Θα σας πάρει περίπου 25 ώρες να τερματίσετε το Atelier Rorona Plus. Με το που το τερματίσετε έχετε την επιλογή να συνεχίσετε να παίζετε για άλλον ένα χρόνο και να εξερευνήσετε τυχόν περιοχές που σας ξέφυγαν. Μπορείτε επίσης να ξαναρχίσετε από την αρχή και να προσπαθήσετε να πάρετε κάποιο άλλο τέλος.

Καμία οπτική μαγεία
Από τεχνικής πλευράς το Atelier Rorona Plus είναι μέτριο με γραφικά και οπτικά εφέ που θυμίζουν πολλές φορές εποχές PS2. Αυτό είναι ιδιαίτερα προφανές στις περιοχές που επισκέπτεστε αλλά και στην πόλη που θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας. Τα μοντέλα των χαρακτήρων από την άλλη πλευρά είναι επιμελώς σχεδιασμένα και διακρίνονται για την εξαιρετική anime αισθητική τους. Κάτι που επίσης παρατηρήσαμε αφορά ορισμένες πτώσεις του frame rate κατά την εκτέλεση διαφόρων spells στις μάχες. Δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει καθόλου το gameplay σας αλλά αξίζει να σημειωθεί.

Ένας καλός συνδυασμός μελωδιών
Στον τομέα του ήχου τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Έχετε την επιλογή να αλλάξετε μεταξύ αγγλικών και ιαπωνικών φωνών, κάτι που θα ικανοποιήσει τους φίλους των anime. Οι αγγλικές φωνές είναι αρκετά καλές και δεν σ’ αναγκάζουν να τρέξεις αμέσως για τις ιαπωνικές. Το soundtrack είναι ικανοποιητικό, αν και ελάχιστα μουσικά θέματα είναι αξιομνημόνευτα.

Ένα τυπικό JRPG
Το Atelier Rorona Plus δεν θα εντυπωσιάσει κανέναν ούτε με το σύστημα μάχης του αλλά ούτε και με τα γραφικά του. Το καλό σύστημα αλχημείας που έχει δεν είναι αρκετό για να σας προτείνουμε να το αγοράσετε, πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη έκδοση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την πρωτότυπη. Αν περιμένετε το επόμενο JRPG που θα σας ενθουσιάσει τότε θα πρέπει να κάνετε λίγη παραπάνω υπομονή. Εδώ έχουμε ένα τυπικό JRPG που θα ικανοποιήσει μόνο αυτούς που έχουν ήδη παίξει όλες τις άλλες προτάσεις στον τομέα και απλά ψάχνουν κάτι νέο για να ασχοληθούν. Εάν δεν ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία τότε προτιμήστε κάποια άλλη καλύτερη κυκλοφορία του χώρου όπως το Ni no Kuni και το Persona 4: Golden.

Θετικά:
- Πολύ καλό σύστημα alchemy
- Ενδιαφέρον σύστημα αποστολών που βραβεύει τη σωστή κατανομή του χρόνου σας
- Ικανοποιητικό voice acting
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Ελάχιστος βαθμός πρόκλησης
- Ελλείψεις στον τεχνικό τομέα
- Δύσχρηστο user interface
- Δεν υπάρχει χάρτης
- Απαρχαιωμένο σύστημα μάχης

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 6.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7

Απευθύνεται αποκλειστικά στους φανατικούς φίλους της σειράς.

Παναγιώτης Φιλίππου

Keywords
xbox one, ps vita, ps4, xbox, jrpg, ps3, vita, νέα, ιαπωνια, party, rpg, επηρεάζει, bonus, συγκεκριμένο, στυλ, speed, member, spam, anime, frame, golden, voice, user, τελη ταξινομησης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στημενα, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ητανε μια φορα, ημερομήνια, jrpg, ps vita, δουλεια, ηχος, ps3, ps4, rpg, vita, αισθητικη, αξιζει, αλχημεια, αλχημιστες, απλα, βδομαδα, βομβα, βομβες, βρειτε, φαγητα, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δρομος, εφε, υπαρχει, ελλειψη, ενεργεια, επηρεάζει, εποχη, εποχες, εχθροι, τεχνη, ζωη, ιδια, υπομονη, ηχο, καζανι, καιγεται, κυνηγι, λαθος, λογια, μαγεια, μηνες, μοντελα, μπορειτε, ξεκουραση, ομαδα, οθονη, ονομα, οπτικα, περιβαλλον, ποιοτητα, ποτα, πρωταγωνιστες, πωλησεις, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, σκηνες, συνταγη, στυλ, τοπια, φθηνα, φυση, φυσικα, φυσικο, χρονος, χρονικα, οαση, ομορφα, ωρες, anime, bonus, εμφαση, frame, golden, ηρωας, ιδιαιτερα, user, κομματι, member, μοιαζει, παιχνιδι, party, speed, spam, ταξιδι, θεματα, χερια, voice
Τυχαία Θέματα