Η ωρίμανση των games και το ταμπού των LGBT

Μπορεί να σας φανεί αστείο, αλλά όταν άκουσα για πρώτη φορά το ακρωνύμιο LGBT, νόμιζα ότι σήμαινε LG BlueTooth! Μόνο όταν το έψαξα στο Google έμαθα ότι σημαίνει Lesbian Gay Bisexual Transgender. Πρόκειται για τον όρο που περιγράφει την κοινότητα των ανθρώπων με ομοφυλικές προτιμήσεις. Τώρα θα μου πείτε τι δουλειά έχει ένα τέτοιο θέμα σε μία σελίδα για videogames. Και όμως, αν δεν το ξέρετε ήδη, θα εκπλαγείτε με πόσα παιχνίδια δείχνουν ευαισθησία σε αυτό το θέμα,

περιέχοντας από διακριτικές αναφορές, μέχρι φλερτ μεταξύ δύο χαρακτήρων του ίδιου φύλου.

Πριν βιαστείτε να σχηματίσετε τη γνώμη ότι πρόκειται για μοντέρνο φαινόμενο των μέσων ψυχαγωγίας, και ότι παλιά ήταν όλα καλά και αθώα, να σας θυμίσω το Custer’s Revenge. Ήταν ένα «straight» παιχνίδι του 1982 για το Atari 2600, όπου ο ομώνυμος Αμερικάνος στρατηγός του 19ου αιώνα βίαζε Ινδιάνες κοπέλες δεμένες σε στύλους! Αργότερα, το 1998, κυκλοφόρησε το Lula για PC, ώστε να μη μείνει παραπονεμένο το ωραίο φύλο. Η ομώνυμη πρωταγωνίστρια ήταν μία νεαρή, ξανθιά, ζουμερή «μαντάμ», ενώ το παιχνίδι ήταν ουσιαστικά ένα brothel simulator! Αυτά ως χαρακτηριστικά παραδείγματα για να θέσουμε τη βάση ότι υπήρξαν πιο βαριά προηγούμενα στο θέμα του sex-in-games από ένα απλό ομοφυλικό φλερτ.

Ως γνωστόν, τα χρηστά ήθη καθορίζονται από την εκάστοτε κοινωνία, είτε πολιτισμικά, είτε χρονολογικά. Έτσι στην αρχή οι γκέι δέχονταν πέτρες, αργότερα γιαούρτια, και ακόμα πιο πρόσφατα φραστικές επιθέσεις. Όσο αυτή η στάση ζωής γίνεται πιο αποδεκτή, ή έστω πιο ανεκτή, είναι επόμενο και αναμενόμενο να προβάλλεται ελεύθερα στα μέσα ψυχαγωγίας, ένα από τα οποία είναι και τα videogames. Ίσως αναρωτηθείτε γιατί αυτό τίθεται ως θέμα ειδικά για τα παιχνίδια, ενώ στην τηλεόραση και στο σινεμά έχει ενσωματωθεί χωρίς προβλήματα και αντιρρήσεις, εδώ και πολλά χρόνια. Η διαφορά είναι ότι με κάθε επίμαχο θέμα, ο gamer δεν είναι απλός θεατής, αλλά συμμετέχει κιόλας σε κάποιο βαθμό (λέγε με interactivity). Ακριβώς γι’αυτό το λόγο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι αντιδράσεις εναντίον ομοφυλικού περιεχομένου στα παιχνίδια είναι μέχρι τώρα αμελητέες συγκριτικά π.χ. με τη βία, ή ακόμα και με το ετεροφυλικό σεξ. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο θέμα προβάλλεται πολύ διακριτικά στο gaming, κάνοντας τη σχετική κοινότητα να μη νιώθει αποκομμένη, αλλά παράλληλα χωρίς να προκαλεί τους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη της LGBT πραγματικότητας από τη βιομηχανία του gaming θεωρείται γενικά ως κάτι θετικό, αν μη τι άλλο για χάρη της ελεύθερης έκφρασης.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι ομοφυλόφιλοι χαρακτήρες έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα βιντεοπαιχνίδια από το 1986 κιόλας! Όμως μόνο με την είσοδο της νέας χιλιετίας είδαμε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή τη σύναψη ομοφυλικών σχέσεων κατ’επιλογή του παίκτη. Το γνωστό και δημοφιλές Sims ήταν ένας από τους πρώτους τίτλους που επέτρεψαν τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων avatars του ίδιου φύλου. Πιο πρόσφατα, στο κορυφαίο RPG Skyrim, επιτρέπονταν οι γάμοι ίδιου φύλου με συγκεκριμένους NPC, και η ζωή μαζί τους στο ίδιο σπίτι, ενώ αργότερα το Hearthfire DLC επέτρεψε την υιοθέτηση παιδιών ακόμα και από ομόφυλα ζευγάρια.

Ιδιαίτερη ευαισθησία έχει δείξει η Bioware σε αυτό το θέμα, καθώς οι επιτυχημένες σειρές Dragon Age και Mass Effect δίνουν στον παίκτη τη δυνατότητα να φλερτάρει με όχι έναν αλλά πολλαπλούς χαρακτήρες της επιλογής του. Αυτή τη διαδικασία έχει ενσωματωθεί με πολύ καλό τρόπο στους διαλόγους και τις ιστορίες των παιχνιδιών, ώστε να εξελίσσεται σαν μέρος της γενικότερης εμπειρίας. Βέβαια στο τέλος ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ένα μόνο ταίρι και να «ολοκληρώσουν» τη σχέση τους, με τα επίμαχα σημεία να απουσιάζουν από τις σχετικές cutscenes φυσικά.

Η δε σειρά Fable του Peter Molyneux έχει μία αισθητά πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στο θέμα. Εκεί πολλοί και διάφοροι NPC αναφέρονται καθαρά ως straight, bisexual ή gay, και ο χαρακτήρας σας μπορεί να φλερτάρει μαζί τους με εκφράσεις, δώρα και ραντεβού σε μέρη που τους αρέσουν. Αν αποφασίσετε να παντρευτείτε, τότε μπορείτε να κάνετε όσους γάμους θέλετε! Ναι, επιτρέπεται η διγαμία, και γενικά η πολυγαμία. Μάλιστα το ίδιο το παιχνίδι σας προειδοποιεί ότι μπορεί να γίνει χαμός μεταξύ των συζύγων σας, αν μάθουν ο ένας για την ύπαρξη του άλλου! Όσον αφορά το ομοφυλικό σεξ, όπως θα περιμένατε επιτρέπεται, και επιπλέον με ή χωρίς προφυλακτικά, τα οποία μπορείτε να προμηθεύεστε από τους εμπόρους μέσα στο παιχνίδι! Α, έχετε την επιλογή να πηγαίνετε και με «εκδιδόμενους» χαρακτήρες, αν θέλετε, επί πληρωμή, παρακάμπτοντας τη διαδικασία της κατάκτησης.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα LGBT περιεχομένου στα videogames. Σκοπός αυτού του δημοσιεύματος δεν ήταν να πατήσουμε στο ναρκοπέδιο του ευρύτερού θέματος, αλλά να το δούμε από μία συγκεκριμένη σκοπιά, αυτή του gaming. Αν μην τι άλλο, δείχνει ότι το gaming ως αφηγηματικό μέσο, έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να ασχοληθεί και όχι να κρύψει κάτω από το χάλι κάποια φαινόμενα. Οπωσδήποτε σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο θέμα, θα θέλαμε να διαβάσουμε και τα δικά σας σχόλια, τα οποία όπως πάντα μπορείτε να γράψετε στην παρακάτω φόρμα. Εμείς, την κάναμε την αρχή…

The post Η ωρίμανση των games και το ταμπού των LGBT appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα