Τετραπλό μπλόκο στα ΙΧ – Για ποιους έρχονται βαριές καμπάνες

Σαφάρι για τον εντοπισμό οχημάτων τα οποία έχουν τεθεί σε κατάσταση ακινησίας αλλά συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους και διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα, ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους επιστρατεύοντας ακόμα και σαρωτές πινακίδων στα διόδια

ή σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου με χρήση κινητών συσκευών σάρωσης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων και βαριές «καμπάνες» που φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για ανασφάλιστα ΙΧ, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και όσους δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.

Τα πρόστιμα

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται τουλάχιστον σε εξάμηνη βάση και εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

1. Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

2. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους:

Βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

3. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ:

Επιβάλλεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο που φτάνει έως 150 ευρώ στην Εφορία και σε 400 ευρώ σε έλεγχο της Τροχαίας.

Ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση θα εξετάζεται   εντός 30 εργάσιμων ημερών. Μετά τη διαπίστωση παράβασης θα διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου.

Αφαίρεση άδειας

Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου. Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας, τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα