Ζημιές 2,5 δισ. ευρώ στο εννιάμηνο για την Εθνική Τράπεζα

Με ζημιές 2,454 δισ. ευρώ έκλεισε το εννεάμηνο του 2012 για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, εξέλιξη που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αρνητική συνεισφορά μη επαναλαμβανόμενων λειτουργικών πηγών, όπως τα αρνητικά αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις στην Ελλάδα, οι πρόσθετες ζημίες λόγω της απομείωσης ομολόγων και δανείων που ανταλλάχθηκαν στα πλαίσια του PSI καθώς και οι περαιτέρω προβλέψεις

για απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας διαμορφώνεται στο 11,9% μετά την προκαταβολή, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι αυξήσεως κεφαλαίου ύψους 9,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών (7,4 δισ. ευρώ το Μάιο και 2,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο). Αντίστοιχα, ο pro‐forma δείκτης των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώνεται στο 10,3%.

Επίσης, είναι άξια αναφοράς η σταθεροποίηση στο μέτωπο των καταθέσεων στην Ελλάδα. Στο γ’ τρίμηνο οι καταθέσεις παρέμειναν αμετάβλητες, στα €36,7 δισ., σε σχέση με το β’ τρίμηνο, γεγονός που καταδεικνύει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταθετών.

Όσο για την Alpha Bank, κατέγραψε ζημιές 711,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2012, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από χρηματοοικονομικές πράξεις ύψους 264,5 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στην εύλογη αξία κατά την ημερομηνία της ανταλλαγής. Η Τράπεζα, στην επισκόπηση των καθαρών αποτελεσμάτων της – που ανήλθαν σε ζημίες 500,1 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των ζημιών από το PSI – , σημειώνει πως τα καθαρά αποτελέσματα την παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα