Πρώτος κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Ανδρέας Αδάμ

17:36 21/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρώτος Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου εκλέγηκε ο διεθνούς φήμης καθηγητής και κάτοχος, από το 1992, της πρώτης ευρωπαϊκής έδρας Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ανδρέας Αδάμ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Αδάμ είπε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η ευκαιρία που του δίνεται να συμβάλει στη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής, η οποία θα δημιουργήσει προδιαγραφές ποιότητας στην ιατρική εκπαίδευση και θα βοηθήσει πολλούς ασθενείς στην Κύπρο.

Αυτές τις δύσκολες μέρες για τον τόπο μας, είναι καλό που έχουμε και ένα χαρμόσυνο νέο για μία εξέλιξη που θα βοηθήσει την Κύπρο μας με τόσους πολλούς τρόπους, πρόσθεσε.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέφρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ευαρέσκειά του για τη στελέχωση της Ιατρικής Σχολής από αξιόλογους καθηγητές, διεθνούς εμβέλειας και με εντυπωσιακή εμπειρία. “Η παρουσία τους εξασφαλίζει τη λειτουργία μίας Σχολής υψηλών προδιαγραφών τόσο σε επίπεδο διδασκαλίας, όσο και σε κλινικό, αλλά και ερευνητικό επίπεδο”, είπε.

Ο κ. Αδάμ είναι εταίρος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, ενώ διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ακτινολογίας, Πρόεδρος του Βρετανικού Ινστιτούτου Ακτινολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ακτινολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας (CIRSE). Το ερευνητικό του έργο εστιάζει στις επεμβάσεις στα χοληφόρα αγγεία και στο άνω πεπτικό και στη θερμική πλήξη όγκων. Τα αποτελέσματα της έρευνάς του πάνω στα μεταλλικά ενθέματα στα χοληφόρα αγγεία και στον οισοφάγο έχουν δημιουργήσει πρότυπα πρακτικής διεθνώς. Δημοσίευσε πέραν των διακοσίων επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων βιβλίων και επιμελήθηκε δώδεκα βιβλία. Έχει επίσης τιμηθεί με Χρυσά Μετάλλια από τη Βρετανική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινολογίας, την Αμερικανική Εταιρεία Επεμβατικής Ακτινολογίας και το Βασιλικό Κολλέγιο Ακτινολόγων. Ακόμη, τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών.

Τη θέση του Καθηγητή και Διευθυντή του προγράμματος σπουδών θα αναλάβει ο επίσης, διεθνούς φήμης καθηγητής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδοχειρουργικής Inselpital στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και Διευθύνων Σύμβουλος της SwissChildClinic της Βέρνης. Ο Δρ. Ζαχαρίου διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ενώ το Μάρτιο του 2012 διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Σύμβουλος Παιδοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Αποτέλεσμα της συνεργασίας του με την Παιδοχειρουργική Ομάδα, τις Ομάδες Νεογνολόγων και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάριου Νοσοκομείου ήταν η περίθαλψη 32 παιδιών με πολύπλοκες χειρουργικές ασθένειες, χωρίς επιπλοκές.

Ο κ. Ζαχαρίου θεωρεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μεγάλη τιμή για τον ίδιο να συμβάλει στη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην αναβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης στην Κύπρο. «Η Ιατρική Σχολή θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα αποφέρει πολλαπλά επιστημονικά και οικονομικά οφέλη στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας», είπε. Ο καθηγητής Ζαχαρίου είναι ο εκλεγέντας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρούργων Παίδων, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χειρούργων Παίδων στο κόσμο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζουν, ανάμεσα σε άλλα, στα πρόωρα νεογνά με συγγενείς ανωμαλίες ή επίκτητες γαστρεντερικές παθολογίας και στη διασφάλιση ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής σε βρέφη και παιδιά. Τα επιστημονικά συγγράμματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και στην κινέζικη.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές το Σεπτέμβριο του 2013. Το πρόγραμμα θα είναι εξαετές, με έδρα το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα συνδεδεμένα ή προσαρτημένα σε αυτό νοσοκομεία, κυρίως στην περιοχή της Λευκωσίας. Στόχος του είναι η εκπαίδευση νέων επιστημόνων στην ιατρική, οι οποίοι αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και μετά από ένα προπαρασκευαστικό έτος, θα είναι σε θέση να εργαστούν στο σύστημα υγείας της Κύπρου ή και άλλου.

Ενόψει της επικείμενης έναρξης λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής, αναφέρεται, η Κυπριακή Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας ανακοίνωσε προς το Πανεπιστήμιο την ευγενή πρόθεσή της να βραβεύσει τον πρώτο αριστούχο πρωτοετή φοιτητή με χρηματικό ποσό ύψους 2000 Ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
αντρεασ αδαμ κοσμητορασ τησ ιατρικησ σχολησ κυπρου, ζαχαριας ζαχαριου παιδοχειρουργος
Τυχαία Θέματα