Το σκάνδαλο Ραχόι συνταράσσει την Ισπανία και την οικονομία της

Οι καταγγελίες για παράνομο χρηματισμό του Λαϊκού Κόμματος και ειδικότερα του επικεφαλής του, Πρωθυπουργού Mariano Rajoy, δεν δημιουργούν απλά πολιτικό αναβρασμό στην Ισπανία, αλλά επηρεάζουν άμεσα και την οικονομική της κατάσταση, μιας και τα κόστη δανεισμού παίρνουν την ανιούσα.

Φαίνεται ότι οι υποσχέσεις του Rajoy να δημοσιοποιήσει τα πλήρη στοιχεία της περιουσίας και των εισοδημάτων του δεν έχουν καταφέρει να κατασιγάσουν το σκάνδαλο και να κατευνάσουν τον δημόσιο θυμό. Την ώρα που και στους Ισπανούς επιβάλλονται άγρια μέτρα λιτότητας και η χώρα πλήττεται από παραπλήσια

με της Ελλάδας ποσοστά ανεργίας, η είδηση διάσπαρτων περιστατικών χρηματισμού σε πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος δεν θα μπορούσε παρά να γεννήσει αντιδράσεις.

Χθες το βράδυ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Alfredo Perez Rubalcaba έδωσε στις αντιδράσεις αυτές όνομα: Ο Mariano Rajoy, είπε, θα πρέπει να παραιτηθεί από την κεφαλή της κυβέρνησης, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύ δύσκολη κατάσταση της Ισπανίας.

Η πολιτική αβεβαιότητα είχε τις άμεσες επιπτώσεις της και στις αγορές. Τα κόστη δανεισμού για την Ισπανία ανέβηκαν. Για τα δεκαετή ομόλογα το επιτόκιο ανήλθε από το 5,21% την Παρασκευή σε 5,34% σήμερα, καθώς οι επενδυτές δηλώνουν ανήσυχοι για την εσωτερική διαμάχη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ισπανός Πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel. Και, ενώ το επίσημο θέμα της συζήτησης θεωρητικά είναι οι αναπτυξιακές «ενέσεις» στην ευρωζώνη, θεωρείται δύσκολο να απουσιάσει από αυτήν αλλά και την επακόλουθη συνέντευξη τύπου το σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει μια από τις σημαντικότερες χώρες και οικονομίες της ευρωζώνης και απειλεί τη διαφαινόμενη νηνεμία στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα