Το “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Δεν δόθηκε λύση στο “θρίλερ” των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, ούτε στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Άμυνας και Ενέργειας με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στο “λουκέτο”.

Το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων είναι η μελλοντική βιωσιμότητα

του στρατιωτικού σκέλους (μετά την απόσχιση και το κλείσιμο του πολιτικού σκέλους) των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, προκειμένου να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των, χθεσινών, μαραθώνιων, διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, εάν πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πιο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει παράνομες.
Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, γίνονται με «φόντο» την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Από την πλευρά του, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η συμφωνία με την τρόικα για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, όπως και για τα άλλα τρία προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), συνδέονται άρρηκτα με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, όσο καθυστερεί η συμφωνία, τόσο θα καθυστερεί και η εκταμίευση της δόσης, που με βάση τον προγραμματισμό πρέπει να γίνει εντός του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση της να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.
Το ίδιο στέλεχος επισήμανε όμως, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν πειστεί ακόμη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου.

Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, δηλαδή, να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

«Αγκάθι» και για τις δύο επιχειρήσεις παραμένουν οι κρατικές ενισχύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, που τους έχουν δοθεί από το ελληνικό δημόσιο και τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες απαιτώντας την επιστροφή τους.
Το θέμα παραπέμπεται σε νέα συνάντηση σήμερα των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα