@Πλάνο κανείς;

# Πέρασαν αρκετές μέρες από τότε που ισχυριστήκαμε ότι το μόνο ευτύχημα που προκύτπει στην περίπτωση του «λάθους πολλαπλασιαστή» του ΔΝΤ είναι πολιτικό.

# Παραδόξως, αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνεται επί της ουσίας μόνο ο Στουρνάρας και να επιχειρεί να μειώσει κανέναν έμμεσο φόρο.

# Υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν να… καταμετρήσουμε το λάθος και να απαιτήσουμε διόρθωσή του. Μαζί τους. Αρκεί να μην απαιτήσουν αυτοί που

μας συντηρούν να ποσοτικοποιήσουμε και τη δική μας αδράνεια να μεταρρυθμίσουμε το Κράτος μας.

# Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω… εποχής, είναι δύσκολο να σας πείσω για το (επώδυνο) αυτονόητο. Πόσο μάλλον όταν έχεις τον Μέργο να ψιθυρίζει ασυναρτησίες περί κατώτατου μισθού.

# Έχει και τα καλά της πάντως η υπόθεση. Πρώτη φορά ο Ρεν άδειασε ανοικτά Έλληνα γενικό γραμματέα. Νωρίτερα, είχε αδειάσει ευρωβουλευτή. Τον Χουντή. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά, αν θυμάμαι καλά.

# Γενικώς στο άμεσο μέλλον τα αδειάσματα εκ του εξωτερικού αναμένονται περισσότερα. Και άκρως ηχηρά.

# Επανέρχομαι στην πολιτική διάσταση του θέματος. Αν πιστεύει κανείς ότι το ΔΝΤ κατελήφθη από κρίση αυτογνωσίας και έσπευσε να ζητήσει άφεση αμαρτιών, τότε είναι πιθανό να πιστέψουμε και στη θεωρία των ψεκασμών.

# Ως στιγμής, η παραδοχή του λάθους και η γενικότερη πολιτική του Ταμείου προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη φάση κουρέματος του ελληνικού χρέους.

# Όσοι πιστεύουν ότι αυτή θα έρθει μέσω τελεσιγράφων, ας προτρέξουν επίσης στη θεωρία του ψεκασμού.

# Με δεδομένο το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος (ανεξαρτήτως μέτρων) στη διετία 2015-16, το κούρεμα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο έως το τέλος του 2014. Και φυσικά μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη.

# Μέχρι τότε, καλό θα ήταν να βρούμε ένα εποικοδομητικό σχέδιο για να απορροφήσουμε τα 16,3 δις ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια της περιόδου 2014-20.

# Αν αναρωτιέστε τί έχουμε πράξει προς αυτήν την κατεύθυνση, σας λέω μετά βεβαιότητος το αυτονόητο: Μία επιτροπή…

# Επίσης, ας σημειωθεί ότι τα μισά από τα 20,2 δις ευρώ της περιόδου 2007-13 παραμένουν στα… αζήτητα. Μην ψάχνετε τους λόγους, θα πέσετε πάνω στο σύνολο των παθογενειών της ελληνικής επιχειρηματικότητας (της όποιας τέλος πάντων)

# Αυτό επισημαίνεται για εκείνους που αναζητούν απάντηση στο ερώτημα… αν είναι πολλά ή λίγα τα κονδύλια που προορίζονται για τη βασανιζόμενη Ελλάδα.

# Το σίγουρο είναι ότι… είναι λίγα για την Ευρώπη, αλλά τούτο δεν είναι της παρούσης.

# Αντί, λοιπόν, να αναλωνόμαστε στα περί πολλαπλασιαστών και μείωσης των κονδυλίων τα οποία δεν ήμασταν μέχρι προσφάτως ικανοί να απορροφήσουμε, ας συμφωνήσουμε σε ένα αναθεματισμένο αναπτυξιακό πλάνο.

# Γιατί με τα σημερινά δεδομένα, την ουσιαστική ανάπτυξη τη βλέπω να αργεί αρκετά. Σίγουρα, θα έρθει πρώτα… το κούρεμα.

# Και πολύ νωρίτερα κι απ’ τα δύο θα έχει έρθει για να μας αξιολογήσει… η Τρόικα. Για να μην ξεχνιόμαστε, δηλαδή…

Keywords
Τυχαία Θέματα