Λοβέρδος: Στα χνάρια του Παπανδρέου ο Σαμαράς

Συνέντευξη στο real.gr και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή παραχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο επικεφαλής της ΡΙΚΣΣΥ προανήγειλε ότι τον Μάιο θα έχει ιδρυθεί ο νέος πολιτικός φορέας του οποίου θα ηγηθεί, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, διατυπώνει ωστόσο την εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς

βαδίζει στα χνάρια του Γιώργου Παπανδρέου, σπαταλώντας το πολιτικό κεφάλαιό του, όπως συνέβη με τον πρώην πρωθυπουργό μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο real.gr:

Επιμένετε στη θέση που είχατε πρόσφατα εκφράσει να αποχωρήσει από την Ελλάδα το ΔΝΤ; Παρά τον αντίλογο ότι κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι δανειστές;
Όχι μόνο επιμένω, αλλά είμαι σίγουρος πως σε λίγο η πρόταση για απεμπλοκή της χώρας από το Δ.Ν.Τ, θα γίνει κυβερνητική θέση. Η θέση αυτή στην πράξη έχει καταστεί κανόνας για όλες σχεδόν τις χώρες που κατέφυγαν στο Δ.Ν.Τ. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίζεται από έναν μηχανισμό αμιγώς ευρωπαϊκό. Η απεμπλοκή, μπορεί βέβαια να γίνει, μόνο με συνεννόηση με την Ευρωζώνη και με τις κύριες δυνάμεις της. Πρότεινα για πρώτη φορά τον εθνικό αυτό στόχο τον Ιούνιο του 2012, προ των ευρω-εκλογών. Τώρα είναι ενθαρρυντικό πως τον συμμερίζονται πολλοί: καθηγητές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι. Σιγά-σιγά θα δομηθεί πολιτικό μέτωπο ως προς το θέμα αυτό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση: με το Δ.Ν.Τ. εναντίον της Ε.Ε.!!!

Το Πρόγραμμα βγαίνει; Γιατί κατ’ ιδίαν, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, παραδέχονται ότι δεν βγαίνει και το θέμα είναι να φτάσει η χώρα έως τις γερμανικές εκλογές, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο κούρεμα…
Το πρόγραμμα από την αρχή περιορίστηκε στις δημοσιονομικές περικοπές και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο αγώνας εναντίον της ύφεσης δεν δόθηκε, ούτε δίδεται σήμερα. Κι όμως, το φορολογικό σύστημα παραμένει τυφλό κι αναποτελεσματικό. Για σκεφθείτε: μόνο 95 Έλληνες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 500.000ευρώ το χρόνο!!!. Έτσι, όμως, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να βγεί.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δείχνει να χάνει το μομέντουμ που φάνηκε να αποκτά με τη δόση-μαμούθ και κυρίως να μην αποκτά μεταρρυθμιστική δυναμική. Είστε αισιόδοξος;
Πράγματι, η κυβέρνηση χάνει πολύτιμο χρόνο και απονομιμοποιείται. Ξοδεύει, χωρίς λόγο, το κεφάλαιο που συσσώρευσε από τη χρηματοδότηση της χώρας και από την πρόσδεσή της, με ορθή απόφαση Σαμαρά, στον γερμανο-γαλλικό συσχετισμό δυνάμεων. Δεν κάνει όμως τίποτε άλλο εκτός των προσπαθειών Δένδια. Ο αγώνας εναντίον της ύφεσης δεν δίδεται: π.χ. οι αδειοδοτήσεις των μικρών ή των μεγάλων επιχειρήσεων είναι χειρότερα από το 2009, διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις δεν δίνονται, το σχέδιο για τα εικονικά τιμολόγια είναι ακόμη στα συρτάρια, οι αποκρατικοποιήσεις δεν προχωρούν, η ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη είναι ακόμη όμηρος μιας παράταξης, το φορολογικό δεν έρχεται στη Βουλή. Ο κ. Σαμαράς ξοδεύει το πολιτικό του κεφάλαιο, όπως ο κ. Παπανδρέου, μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010!!!

Το παρόν πολιτικό σύστημα μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση;
Αποδεικνύεται πως όχι. Το αναγνωρίζει και ο κόσμος που κατά συντριπτική πλειοψηφία δέχεται την ανάγκη ενός νέου κόμματος, ειδικά στο χώρο της κεντρο-αριστεράς.

Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατά κοινή ομολογία, υπάρχει πολιτικό κενό. Μπορεί να καλυφθεί στον άμεσο χρόνο; Και από ποιούς;
Ναι μπορεί να καλυφθεί. Εμείς ως ΡΙΚΣΣΥ αυτό επιχειρούμε. Τον Μάιο θα ιδρυθεί νέο κόμμα με ελπιδοφόρο για την Ελλάδα όνομα. Θα παλέψουμε, και θα το καταφέρουμε, μετά την ίδρυσή μας, να σχηματισθεί εκλογικό σχήμα των κομμάτων και των δικτύων της Κεντροαριστεράς, κι έτσι να επιτύχουμε ένα μεγάλο ποσοστό στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Κάποιοι, πάντως, ισχυρίζονται ότι στο τέλος θα αναγκαστείτε να επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ…
Με τον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ξανασυναντηθούμε πολύ σύντομα. Το είπα αμέσως μετά τη διαγραφή μου, με την ανακοίνωση που εξέδωσα. Κι όπου βρίσκομαι με μέλη και στελέχη του στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, προκύπτει αβίαστα πως η πολιτική μας σχέση δεν έχει διαταραχθεί.

Θα πάρετε αυτές τις μέρες κάποιες πρωτοβουλίες;
Σήμερα, καταθέτω στη Βουλή, πρόταση νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων, μεγάλων, δίχως άδεια της αυτοδιοίκησης ή του δημοσίου, αλλά με την υπογραφή δικηγόρων, γιατρών, περιβαλλοντολόγων κ.λπ., δηλαδή ειδικών επιστημόνων. Η πρόταση αυτή καλύπτει το 95% της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Οι πολίτες δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει πολλά προβλήματα για την ίδρυση νέων θέσεων εργασίας να γίνουν αμέσως τώρα και έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα