Οι αρχηγοί αποφασίζουν για τις απολύσεις

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αναλάβουν να λύσουν τον “γόρδιο δεσμό” των απολύσεων, καθώς η Τρόικα φαίνεται πως δεν υποχωρεί από τη θέση της, ζητώντας ρητή δέσμευση για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν τελικά μέσω του σχεδίου κινητικότητας και απειλώντας ακόμη και με “μπλόκο” στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου.

Για το λόγο αυτό οι επικεφαλής του κλιμακίου παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα έως

τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη παράταση, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε να αναχωρήσουν την Κυριακή, στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως θα μείνουν μέχρι την Τετάρτη και χθες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως ο έλεγχος συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή.

Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για το εάν η Τρόικα πιέζει για απολύσεις άφησε το θέμα ανοιχτό, τονίζοντας ότι πιέζουν για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου, όπως ορίζονται στα προαπαιτούμενα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τα οργανογράμματα όχι μόνο για τον στενό, αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή για το σύνολο των οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης και απαιτούν μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στο σχέδιο κινητικότητας να απολυθούν τελικά και όχι να ανακυκλωθούν σε άλλες θέσεις του Δημοσίου.

Ζητούν επίσης, την άμεση αποχώρηση των περίπου 7.000 επίορκων, για τους οποίους το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαντά ότι δεν είναι δυνατόν να φύγουν όλοι, καθώς -εκτός από τις σοβαρές περιπτώσεις- υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις με ήπια πειθαρχικά παραπτώματα που δεν οδηγούν απαραίτητα σε απολύσεις.

Η πίεση είναι τόσο μεγάλη, που το θέμα, όπως φαίνεται, ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες των υπουργών και θα βρεθεί στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα