Στις 7/3 συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία για περικοπές μισθών των δικαστικών

14:51 28/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη να επιδιώξει αλλαγές στην ψηφισθείσα νομοθεσία για περικοπές μισθών των δικαστικών, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε για τις 7 Μαρτίου 2013 τη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας επί της προσφυγής των Επαρχιακών Δικαστών, οι οποίοι ζητούν ακύρωση της σχετικής νομοθεσίας.

Με την προσφυγή, η οποία άρχισε να εξετάζεται από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, ετίθετο ενώπιον του Ανωτάτου το ζήτημα αν είναι συνταγματική ή όχι η μείωση της αντιμισθίας τους.

Στη

σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας του Ανωτάτου, επρόκειτο να δώσουν διευκρινίσεις οι συνήγοροι των Επαρχιακών Δικαστών, Πόλυς Πολυβίου και Γιώργος Τριανταφυλλίδης, οι οποίοι συμφωνήθηκε από όλους τους συνηγόρους των προσφευγόντων να τους εκπροσωπούν κατά την ακροαματική διαδικασία.

Κατά την έναρξη της ακρόασης της υπόθεσης την περασμένη εβδομάδα, οι συνήγοροι των αιτητών ισχυρίστηκαν ότι το θέμα δεν είναι πόσα παίρνει ο κάθε Δικαστής, αλλά η εξασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας, επεσήμαναν δε ότι δεν τίθεται θέμα ισχύος Δικαίου της Ανάγκης, εφ` όσον ένα νομοθέτημα κριθεί αντισυνταγματικό.

Όπως υποστήριξαν οι κύριοι Πολυβίου και Τριανταφυλλίδης, η επίδικη νομοθεσία δεν είναι φορολογικού, αλλά ανταποδοτικού χαρακτήρα και δεν εφαρμόζεται σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες, για να κριθεί συνταγματικό ή όχι.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης έκανε αναφορά σε δηλώσεις των συνηγόρων Πολυβίου και Τριανταφυλλίδη για να τονίσει πως ο ίδιος σε καμμίαν περίπτωση δεν πιστεύει ότι με τα δύο συγκεκριμένα νομοθετήματα θίγεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Για το λόγο αυτό και για να διευκολύνει την εξέλιξη της υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης εισηγήθηκε όπως οι δικαστικοί δεχθούν να καταβάλουν εθελοντική εισφορά αντίστοιχη των μισθολογικών περικοπών και ο ίδιος θα αναλάβει ταυτοχρόνως πρωτοβουλία προσέγγισης της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές τροπολογίες στους ψηφισθέντες νόμους περί μισθολογικών περικοπών.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι θεωρεί “πολύ σοβαρά” τα όσα εισηγήθηκε η Γενική Εισαγγελία και ζήτησε από το Δικαστήριο να δοθεί ο ανάλογος χρόνος, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενημερώσουν οι συνήγοροι τους πελάτες τους και να επανέλθουν για να δηλώσουν εάν αποδέχονται ή όχι τις εισηγήσεις αυτές.

Χρόνο ικανό και για τις δικές του ενέργειες, ζήτησε και ο κ. Κληρίδης, ζητώντας από το Δικαστήριο να λάβει επίσης υπ` όψη το ότι πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές και, υπ` αυτές τις συνθήκες, θα ήταν καλό, πρόσθεσε, η συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας να ορισθεί για μετά τις εκλογές.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές και κατόπιν σύντομης διαβούλευσης με τους άλλους Ανώτατους Δικαστές, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πέτρος Αρτέμης, όρισε όπως συνέλθει ξανά η Ολομέλεια για τη συνέχιση της διαδικασίας στις 11:30 της 7ης Μαρτίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα