Νταβούτογλου: Ανικανότητα του ΟΗΕ στο θέμα της Συρίας

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε σήμερα στο Μόναχο την ανικανότητα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσουν την αιματοχυσία στη Συρία.

“Η διεθνής κοινότητα αποδεικνύεται ανίκανη στη συριακή κρίση, όπως αποδείχτηκε ανίκανη επί τρία χρόνια στη Βοσνία ή στη Ρουάντα για χρόνια”.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θεωρεί ότι όπως ο ΟΗΕ ζήτησε συγνώμη

για την ανικανότητά του να φέρει εις πέρας την αποστολή του στη Βοσνία, “αργά ή γρήγορα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα πάει στη Χομς, στη Γιαρμούκ και θα ζητήσει συγνώμη”, πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

“Είτε είναι η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή ένα άλλο μέλος: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να ενεργήσει τώρα”, πρόσθεσε Νταβούτογλου ζητώντας κυρίως τη λήψη χωρίς καθυστέρηση μιας απόφασης που θα επιτρέπει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις κατεστραμμένες περιοχές.

Η συριακή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αυτό το Σαββατοκύριακο την πλέον αιματηρή επιδρομή της εναντίον συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων, μεταξύ τους 13 παιδιά, την επομένη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν στην Ελβετία επί δέκα ημέρες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα κι ενώ η σύγκρουση συμπληρώνει τρία χρόνια από την έναρξη της, στις 15 Μαρτίου του 2011.

Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 700.000 Σύρους πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα