Μελαγχολία Μόντι από τα στοιχεία για την ιταλική ύφεση

Σε αρμονία με τα δυσμενέστερα των αναμενομένων στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ανάπτυξη της γερμανικής και γαλλικής οικονομίας, και τα νέα από την Ιταλία αποδείχθηκαν χειρότερα των αναμενομένων. Ο Μόντι σίγουρα μελαγχολεί.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία, στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,9%. Τα στοιχεία αυτά φανερώνουν ότι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται βαθιά κολλημένη στην ύφεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις έκαναν λόγο

για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Μετά και την ενίσχυση των δεδομένων ούτως ή άλλως αρνητικών τάσεων της ιταλικής οικονομίας, η οποία για πρώτη φορά από το 1993 διέρχεται μια τόσο μακρόχρονη περίοδο ύφεσης (από τα μέσα του 2011), το έργο του Πρωθυπουργού Mario Monti να πείσει τους τελευταίους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ώστε να επιβραβεύσουν την πολιτική αυστηρής λιτότητας που ακολούθησε αφότου διαδέχθηκε τον Silvio Berlusconi, γίνεται προφανώς ιδιαίτερα δύσκολο.

Όλα αυτά ερμηνεύουν εύκολα τις τελευταίες δυσεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις απάντων των κορυφαίων διεκδικητών της πρωθυπουργίας, του «Καβαλιέρε» προεξάρχοντος, ότι σκοπεύουν να προωθήσουν φορολογικές ελαφρύνσεις με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα