Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα η επάνοδος του SPD στην εξουσία

Η Ελλάδα έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας. Μετά την προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας και την συνεπαγόμενη πλήρη εξάρτησή της από έξωθεν οικονομική βοήθεια, οι αποφάσεις για το μέλλον της λαμβάνονται πολύ λιγότερο από τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο μας και πολύ περισσότερο από την γερμανοκρατούμενη ευρωζώνη. Οι οποιεσδήποτε ρητορείες εκτοξεύονται από Έλληνες πολιτικούς προεκλογικά, αν είχαν μια κάποια αξία κάποτε (που δεν είχαν), την απώλεσαν και αυτή. Αναγκάζονται

και θα αναγκασθούν να χωρέσουν στα εκάστοτε παπούτσια που διαλέγουν γι’ αυτούς οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και το Βερολίνο.

Επομένως, όσο και αν αυτό ακούγεται ελαφρώς μοιρολατρικό, το «παιχνίδι» παίζεται πλέον αλλού. Οι εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας που λαμβάνουν χώρα το επόμενο φθινόπωρο, αποτελούν ορόσημο για την Ελλάδα. Το ταξίδι προς αυτές κρύβει εκπλήξεις, το αποτέλεσμα των ίδιων των εκλογών θα είναι δεδομένα μια ανατροπή από μόνη του, ενώ η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής μετά από αυτές προδιαγεγραμμένη.

Ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών για το Bundestag;

Οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν πρωτιά της ένωσης CDU/CSU και διατήρηση της Καγκελαρίας από την Angela Merkel, με νέο όμως σύμμαχο. Η τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζει το CDU/CSU στο 39%, το SPD στο 30% και τους Πρασίνους στο 16%, ενώ ο νυν εκ δεξιών σύμμαχος της Merkel, δηλ. το FDP, φαίνεται να αποχωρεί οριστικά από το κυβερνητικό σκηνικό. Παράλληλα, το 52% του συνόλου των ψηφοφόρων δηλώνει ότι επιθυμεί την αναβίωση του «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των κυβερνώντων χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών που έπονται.

Το ελληνικό ζήτημα, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ το αποτέλεσμα των εκλογών. Ήδη, η Καγκελάριος έχει τεθεί υπό ασφυκτική πίεση, αφού η ωρολογιακή βόμβα της πολιτικής του «βλέποντας και κάνοντας» που επέλεξε, απειλεί να εκραγεί οποτεδήποτε στα χέρια της, μιας και οι φωνές πληθαίνουν που θεωρούν το ελληνικό «κούρεμα», άρα και την απώλεια χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων, καθώς και την ταυτόχρονη διάψευση των αντίθετων διαβεβαιώσεων της Merkel, αναπόφευκτες εξελίξεις. Παράλληλα, μετά την εξάντληση των αγορών της Μεσογείου, παρατηρείται σαφής επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, η οποία μέσα στον επόμενο χρόνο είναι πιθανό να άρει την εμπιστοσύνη που περιβάλλουν οι πολίτες την ηγέτιδά τους για τον τρόπο που χειρίζεται το μέλλον της τσέπης τους.

Πιθανό «ξεγύμνωμα» της Angela Merkel για τον χειρισμό της ελληνικής κρίσης και της γερμανικής οικονομίας εν γένει, σε συνδυασμό με την λήθη γύρω από τον υπερβολικό πλουτισμό του αντιπάλου της Peer Steinbrück από πληρωμένες διαλέξεις που εξακολουθούν να βλάπτουν το SPD ή με την περαιτέρω «κερδοφόρα» μετακίνηση των «Πρασίνων» προς το κέντρο, ενδεχομένως να φέρει τούμπα τα προγνωστικά και να καταστήσει δυνατό έναν «κοκκινο-πράσινο» συνασπισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της νυν αντιπολίτευσης.

Θεωρεί

Keywords
Τυχαία Θέματα