Ο Ντάνι Μπόιλ σε ρόλο “αντάρτη” για την τέχνη

Τελευταία, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες αντιδρούν στη στάση που κρατούν οι κυβερνήσεις απέναντι στον πολιτισμό και τις τέχνες. Πλέον, η κατάσταση φαίνεται πως βγαίνει εκτός ορίων, οι μειώσεις δε σταματούν και πολλοί πολιτιστικοί χώροι υπολειτουργούν ή ακόμα χειρότερα κλείνουν.

Ένα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα διαμαρτυρίας ήταν η επίθεση του Danny Boyle προς τη Maria Miller από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο σκηνοθέτης των “Trainspotting” και “Slumdog Millionaire” αλλά και της Τελετής Έναρξης

των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός και μάλιστα είχε «σύμμαχο» τον Nicholas Hytner, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας.

Ο Boyle χαρακτήρισε την αδιαφορία της Miller προς τις τέχνες ντροπιαστική και προκλητική. Αποκάλεσε «αίσχος» το γεγονός ότι δεν έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών που διατίθενται για την τέχνη. Σύμφωνα με το δημοφιλή σκηνοθέτη, το αγγλικό θέατρο είναι «ένα ευαίσθητο οικοσύστημα δημιουργικής ζωής» το οποίο απειλείται διαρκώς από τον κακό χειρισμό του. Δε δίστασε να αναφέρει ότι πολιτικοί σαν τη Miller ενδιαφέρονται για την αίγλη και όχι για τον ουσιαστικό διάλογο με τους δημιουργούς που στηρίζουν τον πολιτισμό της χώρας.

Η συνεχής μεν αλλά μέτρια επένδυση στις τέχνες, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη επίδραση στη χώρα. Ο φόβος για διακοπή των χρηματοδοτήσεων είναι μεγάλος. Ο Boyle είπε ότι «το θέατρο φτιάχνει κοινότητες και αυτές οι κοινότητες ενώνονται και δημιουργούν επιτεύγματα όπως την Τελετή Έναρξης». Η δημιουργική ζωή της Αγγλίας, συνέχισε, «γεννά ενδιαφέρον, φέρνει ανθρώπους στη χώρα και αυτοί με τη σειρά τους φέρνουν κι άλλους ανθρώπους μαζί τους. Γι’αυτό, δεν πρέπει να είμαστε αμυντικοί, πρέπει να καλλιεργήσουμε και να χτίσουμε καλές κοινότητες μέσω της επένδυσης στις τέχνες».

Φαίνεται πως η τέχνη άνοιξε μέτωπο με την πολιτική και όπως αποδεικνύεται καθημερινά, δε θα κλείσει άμεσα. Οι απογοητεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Ωστόσο,  η ελπίδα και η πίστη των καλλιτεχνών είναι το κίνητρο τους για να συνεχίσουν να παράγουν έργο και να κρίνουν τους αδιάφορους πολιτικούς…

Keywords
Τυχαία Θέματα