Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον Μητροπολίτη Ειρηναίο

Πηγή: www.romfea.gr

Μέσα σε γενικό πένθος και κλίμα οδύνης η κρητική γη δέχτηκε για πάντα στην αγκαλιά της τον ιεράρχη των έργων και της προσφοράς, πρώην μητροπολίτη Κισσάμου-Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε ηλικία 102 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο παρουσία του συνόλου των ιεραρχών της Κρήτης, ιεραρχών

από άλλες μητροπόλεις, ιερέων από όλες τις μητροπόλεις του νησιού εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Γύρω από τη σωρό του εκλιπόντος είχαν παραταχθεί ιερείς της Μητρόπολης Κισσάμου-Σελίνου, ενώ με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης το πένθος έφερε ο μητροπολίτης Συβρίτου, Ειρηναίος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Βελεστίνου, Δαμασκηνός, την κυβέρνηση η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τη Βουλή των Ελλήνων ο τρίτος αντιπρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο νυν μητροπολίτης Κισσάμου-Σελίνου, Αμφιλόχιος, που «αποχαιρέτησε» τον εκλιπόντα κάνοντας σύντομη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητά του. Όπως είπε, ο εκλιπών υπήρξε πρότυπο ιεράρχου, «πρύτανης, των εν Κρήτη ιεραρχών, μεγάλος παππούς της Κρήτης».

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαρακτηρίζοντας τον Ειρηναίο Γαλανάκη δάσκαλο πατέρα και καθοδηγητή όλων, άνθρωπο του Θεού της Εκκλησίας και της Κρήτης.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης αναφέρθηκε και αυτός στο πνευματικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο του εκλιπόντα, αναφερόμενος στο «μεγάλο και θαυμαστό έργο του που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας».

« Αφήνει μέγα και πολύτιμο κεφάλαιο στην εκκλησία της Κρήτης και την Ορθοδοξία» κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο μητροπολίτης Βελεστίνου Δαμασκηνός χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «άνθρωπο των έργων, του παραδείγματος της αγιότητας».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος που διαδέχτηκε τον εκλιπόντα στην Μητρόπολη Γερμανίας τόνισε ότι, «είχε μια συναρπαστική πορεία ζωής» ενώ αναφέρθηκε στο έργο και την πορεία του Ειρηναίου Γαλανάκη στη Μητρόπολη Γερμανίας.

«Αυτή η Ιερά Μητρόπολη δεν νοείται όπως είναι σήμερα χωρίς την παρουσία και συμβολή του» είπε, χαρακτηρίζοντάς τον πατέρα των Ελλήνων της Γερμανίας.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «ποιητή των ωραίων ψυχών, ακάματο εργάτη και λαοφιλή ιεράρχη που σφράγισε με την παρουσία του την Ορθόδοξη Εκκλησία». Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε «έζησε με απόλυτη συμφωνία λόγων και έργων».

Ο περιφειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «φωτεινό φάρο και παράδειγμα προς μίμηση πρότυπο για τον κλήρο και το λαό που προέτασε, το “εμείς” και όχι το “εγώ”, αγωνιστή αρχών και αξιών».

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νίκος Παπαδάκης αναφερόμενος στον μακαριστό Ειρηναίο τον χαρακτήρισε, «ειρηνικό επαναστάτη που εργάστηκε για τα προβλήματα του λαού που σήκωσε σε δύσκολους καιρούς το κύρος της εκκλησίας».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Προβολής του Έργου του Ειρηναίου Γαλανάκη, Μιχάλης Κυριτσάκης, μίλησε για την κοινωνική προσφορά του ιεράρχη που έφυγε, τη φροντίδα και την αγάπη του για τους νέους τους συνανθρώπους που είχαν ανάγκη «τα οικοδομήματα ψυχών» που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δημιούργησε.

Η ταφή της σορού έγινε στην αυλή της Μητροπόλεως Κισάμου-Σελίνου με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα. Πιστοί έραναν την σωρό του με λουλούδια ενώ τιμές απέδωσε άγημα του στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα