Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας σε θέματα υγείας

Το θέμα που προέκυψε με το βρέφος από την Λέρο και την μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου φέρνει στην επιφάνεια το πολύπλοκο θέμα υγείας για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και το πλήθος των νησιών επιβάλλει τη διαθεσιμότητα μέσων και εξειδικευμένων ανθρώπων που να μπορούν να υπερκεράσουν το εμπόδιο των καιρικών συνθηκών, όταν κρίνεται αναγκαίο. Αυτό μπορεί να κοστίζει αλλά πρέπει να θεωρείται δεδομένο στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και

του κράτους πρόνοιας.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει μπει στη διαδικασία μείωσης των δαπανών και άλλων γενικότερων περικοπών. Η μέριμνα και η πρόνοια για την υγεία των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στα νησιά μας δεν αποτελεί έξοδο για το κράτος. Είναι δεδομένο και υποχρεωτικό στα πλαίσια της διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας, της αυτάρκειας και φυσικά του επιπέδου υγείας και περίθαλψης ως μιας, εννοούμενης, αναπτυγμένης χώρας. Που φροντίζει τους πολίτες της και ενδιαφέρεται να παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, ισόνομα και αξιοκρατικά προς όλους.

Η συντήρηση του στόλου που εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες πρέπει να είναι συνεχώς επαρκής. Τα ελικόπτερα, ή όποιο άλλο μέσο χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό, οφείλουν να είναι πάντα σε ετοιμότητα και καλοσυντηρημένα. Το προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και ικανό να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Λόγω αδυναμίας ύπαρξης μόνιμης δύναμης σε κάθε νησί, τα μητροπολιτικά νησιά, οι έδρες του προσωπικού και του στόλου, θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να εφοδιαστούν με τον πιο εκσυγχρονισμένο, τεχνολογικά, εξοπλισμό επικοινωνίας. Ενώ μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για τα ελικοδρόμια σε όλα τα ακριτικά νησιά, ώστε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση και να δέχονται τα ελικόπτερα κάτω και από τις πιο δυσμενείς συνθήκες. Εξυπακούεται ότι για τις πρώτες βοήθειες και την άμεση παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής υποστήριξης το υπουργείο πρέπει να φροντίζει τη μόνιμη παρουσία ιατρών και νοσηλευτών, ανά περίπτωση. Να διασφαλιστεί η διαμονή υγειονομικής δύναμης για εύλογο διάστημα και να αναπληρώνονται πάντα κενά που προκύπτουν.

Ορισμένα πράγματα δεν επιδέχονται εκπτώσεις. Κυρίως θέματα Υγείας και Παιδείας. Γιατί σε ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και περηφάνιας ήδη η κοινωνία έχει αποδεχτεί, κακώς, αρκετές μειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα