Επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ζητούν Ιρλανδία-Πορτογαλία

Αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής τους, υπέβαλαν στο χθεσινό Eurogroup η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως παρουσίασε μαζί με τον ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων από το Ευρωπαϊκό

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο κ. Νούναν είπε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία, προσθέτοντας πως «μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δισ. ευρώ».

Η πρόταση, τουλάχιστον για το Δουβλίνο, «δεν συνάντησε καμία αντίρρηση» σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Όικονομικών.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής στοχεύει, εκτός από την ελάφρυνση του βάρους για τις δύο χώρες, και στην ομαλοποίηση της επιστροφής τους στις αγορές.

Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δισ. ευρώ από το EFSF. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στη χώρα επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ, με τον κ. Νούναν να δηλώνει ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο σημερινό συμβούλιο Ecofin.

Keywords
Τυχαία Θέματα