Η Εποχή του Ανθρωπόκαινου: Το 1950 ήταν η χρονιά-ορόσημο για τον πλανήτη;

Ήταν η χρονιά που ο Ψυχρός Πόλεμος μπήκε στην κρίσιμη φάση του και ο Albert Einstein προειδοποίησε για ενδεχόμενο πυρηνικό αρμαγεδδών, ενώ ο Sir Winston Churchill προτείνει τη δημιουργία ενιαίου στρατού της Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση στο Στρασβούργο.

Όμως, το 1950 μπορεί επίσης να είναι η χρονιά που η ανθρώπινη δραστηριότητα άρχισε να αφήνει ανεξίτηλο σημάδι στη γεωλογία του πλανήτη, με μία ορατή αλλαγή στη ισορροπία της δύναμης ανάμεσα στη φύση και το ανθρώπινο είδος.

Τώρα, οι επιστήμονες κάνουν

επίσημα την εκτίμηση ότι το 1950 σηματοδότησε την ανατολή μιας νέας γεωλογικής εποχής που ονομάζεται Ανθρωπόκαινο, η περίοδος δηλαδή της ανθρώπινης κυριαρχίας στον πλανήτη.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκαν δραματικές αυξήσεις στον ανθρώπινο πληθυσμό, νέες τεχνολογίες και βιομηχανίες που προκάλεσαν παράλληλα μόλυνση και επιπρόσθετα απόβλητα, σε μία περίοδο που ονομάστηκε “Η Μεγάλη Επιτάχυνση”. Δάση αποψιλώθηκαν, ωκεανοί οργώθηκαν για την εύρεση ψαριών, και αμέτρητα είδη οδηγήθηκαν στο χείλος του αφανισμού ή και πέρα από αυτό.

Τέτοιες αλλαγές είναι ήδη ορατές και θα φανούν σε απολιθώματα που θα αξιολογηθούν από τους ειδικούς του μέλλοντος. Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είμαστε στο τέλος του Ολόκαινου που διήρκησε 11.000 χρόνια και περνάμε στο Ανθρωπόκαινο.

Ο Dr Jan Zalasiewicz, πρόεδρος της ομάδας εργασίας που ασχολείται με το Ανθρωπόκαινο στην International Commission on Stratigraphy (ICS) είπε “Τα επιστημονικά στοιχεία είναι πολύ ισχυρά και καταδεικνύουν ότι το ανθρώπινο είδος έχει αλλάξει τον πλανήτη Γη με σημαντικούς και ποικίλους τρόπους. Πνευματικά εξελισσόμαστε πολύ γρηγορότερα απ’ ότι βιολογικά και αυτό τροποποιεί το παγκόσμιο οικοσύστημα. Το που θα φτάσει είναι καθαρά στη σκέψη του καθενός. Πρέπει να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να διαχειριστούμε τις αλλαγές που εμείς δημιουργούμε”

Σε ένα meeting της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών που διοργανώθηκε στη Βιέννη την προηγούμενη βδομάδα, ο Dr Zalasiewicz αποκάλυψε ότι η ομάδα του προσανατολίζεται προς το 1950 για να ορίσει την αρχή του Ανθρωπόκαινου, σε αντίθεση με τις εναλλακτικές προτάσεις που αναφέρονται στη Βιομηχανική Επανάσταση και την έξαρση της γεωργίας κάποιες εκατοντάδες χρόνια πριν.

Ένα παγκόσμιο σημάδι που έχει υποστεί η Γη από τα μέσα του 20ου αιώνα είναι η εκπομπή ραδιενέργειας από πυρηνικά τεστ. Αλλά μάλλον η πιο έντονη αλλαγή έχει προέλθει από τη συνεχόμενη αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και που οδηγεί στην αύξηση του μέσου όρου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Από την άλλη, η διαπλανητική περιβαλλοντική ρύπανση είναι πλέον υπεύθυνη για έναν στους οχτώ θανάτους παγκοσμίως.

Οι ειδικοί επιστήμονες θα εκθέσουν τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα σε επερχόμενο βιβλίο που θα τιτλοφορείται “A Stratigraphic Basis for the Anthropocene”

Keywords
Τυχαία Θέματα