Άστον: Λυπάμαι για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, εξέφρασε την λύπη της για την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να μην αποδεχθεί τη συμφωνία με την Πριστίνα και κάλεσε τις αρχές του Βελιγραδίου για το καλό του λαού τους να καταβάλλουν μια ακόμα προσπάθεια να αποδεχθούν τη συμφωνία.

«Πιστεύω ότι τα στοιχεία συμφωνίας για το βόρειο Κόσοβο είναι ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η κ. Άστον σε ανακοίνωση της και πρόσθεσε πως ο στόχος των μέχρι τώρα οκτώ γύρων διαλόγου ήταν οι πλευρές να καταλήξουν

σε συμφωνία και όχι να την επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν απάντησε ευθέως στο αίτημα της σερβικής κυβέρνησης για συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα, αλλά υπενθύμισε ότι οι γύροι του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, ορισμένοι από τους οποίους είχαν διάρκεια πάνω από 13 ώρες, από την αρχή είχαν καθορισμένο χρονικό πλαίσιο με δεδομένη την επιθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Σερβία και το Κόσοβο έως το καλοκαίρι να έχουν σημειώσει πρόοδο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι «ελπίζει τις επόμενες μέρες να διεξαχθεί συζήτηση εντός της ΕΕ σε ένδειξη στήριξης των σωστών βημάτων της Σερβίας και του Κοσόβου προς το ευρωπαϊκό μέλλον».

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι, η κ. Άστον εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό τόσο για τη Σερβία, όσο και για το Κόσοβο και ότι ο λαός, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο αξίζει καλύτερη ζωή. «Γνωρίζω πόσο δύσκολη ήταν η διαπραγματευτική διαδικασία, ότι άνοιξε το ενδεχόμενο οι άνθρωποι, κυρίως στο βόρειο Κόσοβο να έχουν καλύτερη ζωή. Ελπίζω το Κόσοβο και η Σερβία να μην χάσουν την ευκαιρία να αφήσουν το παρελθόν πίσω τους και να προχωρήσουν στο μέλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα