Γαβράς προς Ερντογάν: Όχι πάνω από τον πολιτισμό το εμπόριο

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν αναφέρεται στα επεισόδια της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, στα οποία περίπου 200 διαδηλωτές, ανάμεσα τους και ο ίδιος, ήρθαν αντιμέτωποι με τη βίαιη παρέμβαση της τουρκικής αστυνομίας, ενώ διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση του ιστορικού κινηματογράφου Εμέκ. Ο σκηνοθέτης, δημιουργός του «Ζ», βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο

καριέρας από το 32ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης.

«Βίαια περιστατικά που συνόδευσαν την ειρηνική αυτή συγκέντρωση δεν πρέπει να μας κάνουν να ξεχνάμε τους λόγους που έγινε. Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές ποιοι ήταν οι προβοκάτορες», αναφέρει στην επιστολή ο σκηνοθέτης.

Στην καρδιά της πόλης, στη λεωφόρο Ιστικλάλ, το νερό και τα δακρυγόνα που εκτοξεύτηκαν κατά των συγκεντρωμένων προκάλεσαν λιποθυμικό επεισόδιο στον γνωστό Τούρκο σκηνοθέτη Ερντέν Κιράλ, ενώ η αστυνομία συνέλαβε τρεις διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος κριτικός κινηματογράφου Μπεργκέ Γκιουλ.

Το κτίριο Εμέκ, χτισμένο το 1884, προορίζεται να γίνει πολυκατάστημα που θα στεγάζει και πολλές κινηματογραφικές αίθουσες. «Το εμπόριο δεν πρέπει να υπερτερήσει του πολιτισμού», τονίζει ο Κώστας Γαβράς, για τον λόγο αυτό.

Τέλος, ο Γαβράς ζητά από τον Τούρκο πρωθυπουργό να διασφαλίσει την πολιτιστική ακεραιότητα της Κωνσταντινούπολης και προσθέτει πως «η κατεδάφιση του θεάτρου θα είναι ισοδύναμη με τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας και θα αποτελέσει ένα πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό λάθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα