Αν ο Γεννηματάς είχε γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ…

Η απώλεια του Γιώργου Γεννηματά, σαν σήμερα στις 25 Απριλίου του 1994, άφησε ένα μελαγχολικό αποτύπωμα στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, και επομένως της Ελλάδας, από τη στιγμή που το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε το κυρίαρχο κόμμα εξουσίας στη χώρα μας, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ασκώντας ουσιαστικά την εξουσία ακόμη και τις περιόδους που δεν βρισκόταν

στην κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν το δημοφιλέστερο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, ίσως το μόνο που έπειθε πως το Κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη δεν ήταν… μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Με βαθιές ρίζες στον κομματικό μηχανισμό, αυτόν που ακόμη και σήμερα, στην εποχή της κρίσης για την Ελλάδα, εξακολουθεί να παρεμβαίνει στον δημόσιο βίο και να επηρεάζει τη διαμόρφωση της καθημερινότητας.

Με αυτές τις δυο παραμέτρους να αξιοποιούνται συνδυαστικά, ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν ο αυτονόητος διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου. Και αν προχωρήσουμε σε μια ιστορική και χρονική υπέρβαση, διαβάζοντας… ανάποδα τις εξελίξεις, μάλλον θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ηγεμονία του Γιώργου Γεννηματά στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, θα είχε… αποτρέψει την αναρρίχηση του Κώστα Σημίτη στην εξουσία. Πιθανόν και εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αργότερα.

Και, σε κάθε περίπτωση, θα είχε διαμορφώσει διαφορετικά τον γενετικό κώδικα του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που περισσότερο από κάθε άλλο στη μεταπολεμική Ευρώπη, σε όλες τις χώρες, ταυτίστηκε με το κράτος. Ίσως έτσι είχαν αποτραπεί, ή σε κάθε περίπτωση είχαν περιοριστεί φαινόμενα σαν και αυτά για τα οποία το ΠΑΣΟΚ δηλώνει σήμερα ότι ντρέπεται. Και πολλά άλλα, για τα οποία… ντρέπεται η Ελλάδα. Και πληρώνει ακόμη ακριβά.

Keywords
Αναζητήσεις
γιωργος γεννηματα διαδοχος ανδρεα παπανδρεου
Τυχαία Θέματα