Ο Μαντέλα στην Times Square

Στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην Times Square, έχει στηθεί μία κινηματογραφική εγκατάσταση αφιερωμένη στην ηγετική μορφή του Νέλσον Μαντέλα. Η κίνηση αυτή ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Tribeca Film, καλλιτεχνικός οργανισμός πίσω από τον οποίο βρίσκεται και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Σε μερικές από τις πολλές οθόνες που πλημμυρίζουν τη διάσημη περιοχή, προβάλλονται ήδη και θα συνεχίσουν να προβάλλονται για ένα μήνα εμπνευσμένα αποφθέγματα

του Μαντέλα. Ο εγγονός του δε, συμμετείχε στην επιλογή των αποσπασμάτων των ομιλιών του, μαζί με τους κινηματογραφιστές. Η «ταινία» διάρκειας τριών λεπτών θα παρουσιάζεται κάθε βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και αποτελεί μέρος της εγκατάστασης. Καλλιτέχνιδες όπως η Ισλανδή Bjork και η Αγγλίδα Tracy Emin έχουν επίσης συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή. Με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, μακριά από κλισέ, η τέχνη βοηθά στη διάδοση ιδεών μίας σπουδαίας προσωπικότητας. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις οθόνες της Times Square.

Ο Μαντέλα ενέκρινε αυτή τη σκέψη και δήλωσε ότι «άμα δεν υποστηρίζει κάτι, θα σας το πει» ενώ ο εγγονός του είπε εύστοχα ότι «μέσα στην πολυτέλεια, βλέπεις ξαφνικά έναν άντρα να σου θυμίζει την ανθρωπότητα μας».

Ο άνθρωπος που αγωνίστηκε μια ζωή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια, δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά του AIDS προσπαθώντας παράλληλα να το αναδείξει ως φυσιολογική ασθένεια, κέρδισε Νόμπελ Ειρήνης και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, θα γίνει 95 ετών στις 18 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα