Ολες οι εξελίξεις για την Κύπρο

Το «κούρεμα» των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, το οποίο απαίτησε εκβιαστικώ τω τρόπω το Eurogroup από την Κυπριακή Δημοκρατία και το οποίο δέχθηκε χωρίς ιδιαίτερη διαπραγμάτευση ο πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στη Μεγαλόνησο όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Το koutipandoras.gr παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις κι ενημερώνει

γι’ αυτές, μακριά από το κλίμα τρομοκράτησης που προσπαθούν να επιβάλουν στην ελληνική κοινή γνώμη γι’ ακόμα μια φορά η κυβέρνηση Σαμαρά και οι μιντιακοί προπαγανδιστές της.

Διαβάστε τι συμβαίνει στην Κύπρο μετά το «ΟΧΙ» στο «κούρεμα» των καταθέσεων

19:00 Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για άλλες δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας… Την επόμενη εβδομάδα θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες… «Απερίσκεπτη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε μήνυμά του στο «twitter» την απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δημιούργησε μεγάλα προβλήματα για την Ευρωζώνη.

18:00 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την Παρασκευή ανοίγουν πιθανότατα οι τράπεζες, αλλά με περιοριστικούς όρους για τη διακίνηση μεγάλων ποσών.

17:15 Εκθέτει την κυπριακή κυβέρνηση η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία είχε καταστήσει σαφές στο Eurogroup ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Επιτροπής:
«Από το φθινόπωρο του 2011, οι κυπριακές αρχές συζητούν με την Επιτροπή τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός προγράμματος. Τον Ιούλιο του 2012, η Κύπρος ζήτησε και επίσημα βοήθεια στο πλαίσιο προγράμματος. Η ανάγκη για βοήθεια προκύπτει ουσιαστικά εξαιτίας προβλημάτων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα ο οποίος ήταν υπερβολικά μεγάλος για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση για την εφαρμογή ενός προγράμματος.

Τέλος, το περασμένο Σάββατο, κατά τη σύνοδο του Eurogroup, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος σύμφωνου με τους όρους που καθόρισαν τα κράτη μέλη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όσον αφορά τον δανεισμό 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο. Οι όροι του δανείου περιελάμβαναν την επίτευξη αποδεκτού επιπέδου βιωσιμότητας του χρέους και αντίστοιχες χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Μολονότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν αντιστοιχούσε, σε όλα τα στοιχεία του, στις προτάσεις και τις προτιμήσεις της Επιτροπής, η Επιτροπή θεώρησε καθήκον της να το υποστηρίξει δεδομένου ότι οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις ήσαν αφενός πιο ριψοκίνδυνες και, αφετέρου, λιγότερο ευνοϊκές για την κυπριακή οικονομία.

Το πρόγραμμα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυπριακή Βουλή.

Τώρα εναπόκειται στις κυπριακές αρχές να υποβάλουν εναλλακτικό σενάριο που να συμφωνεί με τα κριτήρια της βιωσιμότητας του χρέους και τις σχετικές χρηματοδοτικές παραμέτρους.

Η Επιτροπή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει την Κύπρο και να συμβάλει σε μια εποικοδομητική και διαχειρίσιμη λύση. Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, περιλαμβανομένης της ίδιας της Κύπρου. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να διευκολύνει την εξεύρεση λύσεων και συνεχίζει τις επαφές με την Κύπρο, τα άλλα κράτη μέλη στο Eurogroup, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων ΚΑΤΩ των 100.000 €: η Επιτροπή κατέστησε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ότι μια εναλλακτική λύση που να συμφωνεί με τις χρηματοδοτικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά επί των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σενάριο».

17:00 Η αναδιάρθρωση του δανείου της Ρωσίας προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί το 2011, η παραχώρηση μεριδίων κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους, καθώς και τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χώρων Μιχάλη Σαρρή κι Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος είναι κι αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. «Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία», ανάφερε ο κ. Σαρρής.

16:15 Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο φτάνει σήμερα στη Μόσχα, συνοδευόμενος από 16μελή αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η αντίσταση του κυπριακού λαού και το περήφανο «ΟΧΙ» του κυπριακού Κοινοβουλίου δείχνουν τον πραγματικό δρόμο της διαπραγμάτευσης καθώς και το ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι.
«Είναι μια εξέλιξη που αφήνει πολλαπλά έκθετη τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δια μέσου του κ. Στουρνάρα και με εντολή του κ. Σαμαρά, στήριξε την καταστροφική αυτή απόφαση γερμανικής εμπνεύσεως, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι προσδεδεμένη στο άρμα του ακραίου νεοφιλελεύθερου μερκελισμού, που διαλύει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

15:30 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος ανέβαλε την αυριανή του αναχώρηση από τη Μόσχα, με τον ομόλογό του κι αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Ιγκόρ Σουβάλοφ.

15:00 Ματαιώνεται η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ προγραμματίστηκε σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου για το απόγευμα. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τρόικας με την αντιπροσωπεία των κυπριακών κομμάτων. Οι προτάσεις της τρόικας: «είτε ελεγχόμενη χρεοκοπία και μεταφορά ασφαλισμένων καταθέσεων σε δύο τράπεζες είτε να βρει η Κύπρος εξ ιδίων πόρων τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Γόνιμη κι εποικοδομητική» χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ το γραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε τη βοήθεια του Γάλλου προέδρου ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

14:30 Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Στυλιανίδης την πώληση της Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους. Πιθανότατα θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής το απόγευμα. Το ένα αφορά τη δημιουργία «κακής» τράπεζας και το άλλο περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα περιορισμού της διαφυγής των καταθέσεων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες.

14:00 Ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής συνανάται ξανά με το Ρώσο ομόλογό του Αντον Σιλουάνοφ. Συζητείται η επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου , αλλά και η πώληση-μερική ή ολική- των κυπριακών τραπεζών.

13:20 Η τρόικα βρίσκεται στην κυπριακή Βουλή, όπου συναντάται με αντιπροσωπείες των κομμάτων στα οποία κομίζει νέα πρόταση των δανειστών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής στις 18.30.

Aντεπίθεση Χριστόφια

Εξελίξεις στην Κύπρο και πιθανή πώληση της Λαϊκής

Με την ουρά στα σκέλια η Μέρκελ, αναμένει τις νέες προτάσεις της Λευκωσίας

Ο Αναστασιάδης συνεχίζει την επικίνδυνη πορεία σχολιάζουν κύκλοι του ΑΚΕΛ

Πέντε δις ευρώ ζητά η Κύπρος από τη Ρωσία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο παιχνίδι και η Gazprom

Xρυσόστομος: Η περιουσία της Εκκλησίας είναι στη διάθεση του τόπου

Αντιδράσεις μετά το κυπριακό «όχι»

Στη Μόσχα υψηλόβαθμα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η Κύπρος

Διαβάστε ακόμη:
Το σχόλιο του Κώστα Βαξεβάνη «Όταν έκλαψε η Μέρκελ»

Keywords
κυπρος, νίκος αναστασιάδης, εν λόγω, έως ότου, λαικη τραπεζα, βαξεβανης, κουρεμα, τραπεζες, σαμαρας, twitter, λύση, ΕΚΤ, ΔΝΤ, βουλη, ψηφοφορία, αναδιαρθρωση, συριζα, στουρναρας, χρεοκοπια, επιμηκυνση, τροικα, νέα, μερκελ, δις, ρωσία, μμε, κινηση στους δρομους, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, εφη σαρρη, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, ξανα, ρωσία, αυριανη, γνωμη, δημοκρατια, θεμα, κυπρου, μμε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, βοηθεια, βρισκεται, δυνατοτητα, δις, εγινε, ευρω, εβδομαδα, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, εφαπαξ, εφημεριδα, έως ότου, ζητα, ιδια, ιγκορ, κυβερνηση, κλιμα, λύση, μακρια, μοσχα, ουσιαστικα, πεμπτη, προβληματα, σαρρης, σαββατο, σεναριο, φτανει, φθινοπωρο, φορα, ψηφοφορία, εφαρμογη, ετοιμη, μια φορα, οργανα, ουρα, παιχνιδι, πωληση, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα