Πέντε δισ. ευρώ ζητά η Κύπρος από τη Ρωσία, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο παιχνίδι και η Gazprom

Δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ φέρεται να έχει ζητήσει η Κύπρος από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται πηγές του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. Από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής ενημέρωσε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται

«για πράγματα πέραν της επέκτασης του δανείου ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Κύπρος από τη Ρωσία το 2011». Όπως ανακοίνωσε, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης χθες Τρίτη το βράδυ διεξήχθη μια γόνιμη κι εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του ομολόγου του της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πριν από την πρωινή συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και της συνάντησης ομάδας τεχνοκρατών που μελετά στην Κεντρική Τράπεζα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης με 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε μέσω «facebook» πως εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στη χθεσινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. O Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της τρόικας στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής, Νικόλαος Παπαδόπουλος τόνισε πως η χώρα του έχει πέσει θύμα στυγνού εκβιασμού και με τον τρόπο που της συμπεριφέρονται δεν αποκλείεται και η αποχώρηση από το ευρώ.

Εν τω μεταξύ, «δώστε μας το φυσικό σας αέριο για να σας διασώσουμε» φέρεται να διαμηνύει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times». Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους, οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο», η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως δρώντας σιωπηρώς, η Gazprom πρόσφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης, το οποίο συνδέεται με το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ανεξάρτητης βιομηχανίας φυσικού αερίου στην Κύπρο. Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται πως είναι αβέβαιη η τύχη της πρότασης, σημειώνοντας πάντως πως η ρωσική εταιρεία είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες και διαιρέσεις εντός της Ευρώπης για να μεγιστοποιήσει την ισχύ της.

Keywords
Τυχαία Θέματα