Η Wall Street Journal απορεί με την ελληνική… ευρω-μανία!

«Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει πλέον ευρεία συμφωνία ότι η απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ ήταν ένα λάθος. Όμως η ειρωνεία είναι πως η μοναδική χώρα όπου αυτή η άποψη δεν είναι ευρέως διαδεδομένη είναι η ίδια η Ελλάδα».

Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά ένα άρθρο που δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αναλύοντας την παράδοξη σχέση της Ελλάδας

με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Ακόμα και μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μία πτώση 26% στην παραγωγή και ανεργία στο 27%, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ δόγμα, την ώρα που το 69% των πολιτών υποστηρίζει το ευρώ, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα», σημειώνει το δημοσίευμα, που προσπαθώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό επισημαίνει πως η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες κατά τις προηγούμενες δεκαετίες να διορθώσει το διαλυμένο πολιτικό και οικονομικό της μοντέλο, και η σημερινή κρίση ίσως να είναι η τελευταία της ευκαιρία να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό, μοντέρνο κράτος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις απαιτήσεις των δανειστών, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως η τρόικα έχει δίκιο να είναι επιφυλακτική απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με δεδομένο ότι «οι μνήμες από τη διετή λαϊκιστική καμπάνια του κ. Σαμαρά εναντίον των όρων της διάσωσης είναι δύσκολο να διαγραφούν».

Καταλήγοντας, η Wall Street Journal αναγνωρίζει πως οι αποφάσεις της τρόικας θα είναι δύσκολες, και κλείνει ως εξής: «Ωστόσο, οποιαδήποτε συμφωνία και να κλείσει η Αθήνα για τη μελλοντική χρηματοδότηση και τα δημοσιονομικά μέτρα, φαίνεται μάλλον απίθανο να χαλαρώσει η τρόικα την πίεση για μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις: Εξάλλου, αν το έκανε αυτό θα ήταν μία προδοσία για όλους αυτούς τους Έλληνες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται το ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα