Το μανιφέστο του Έντουαρντ Σνόουντεν για την αλήθεια

Τις απαντήσεις του σε όσους τον επέκριναν για τις πράξεις του δίνει μέσα από άρθρο του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο κόσμος έμαθε πολλά για τις αδιαφανείς μυστικές υπηρεσίες και για τα κάποιες φορές παράνομα προγράμματα παρακολουθήσεων. Κάποιες φορές οι υπηρεσίες προσπαθούν ακόμα και επίτηδες να αποκρύψουν τις παρακολουθήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων», αναφέρει ο Σνόουντεν, σημειώνοντας πως δεν

είναι μόνο η αμερικανική NSA, αλλά ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα, που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις.

«Τέτοια προγράμματα δεν είναι απλά απειλή για την ιδιωτικότητα, αλλά απειλούν και την ελευθερία του λόγου και τις ανοιχτές κοινωνίες. Η ύπαρξη κατασκοπικών τεχνολογιών δεν πρέπει να καθορίζει την πολιτική. Έχουμε ηθικό καθήκον να διασφαλίσουμε ότι οι νόμοι και οι αξίες μας περιορίζουν τα προγράμματα παρακολούθησης και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, οι κοινωνίες μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν τέτοια προβλήματα μόνο μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, με σεβασμό και πλήρη πληροφόρηση.

«Στην αρχή, κάποιες κυβερνήσεις που νιώθουν ντροπιασμένες από τις αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις ξεκίνησαν μία άνευ προηγουμένου καμπάνια διώξεων για να καταπιέσουν αυτόν το διάλογο. Απείλησαν δημοσιογράφους και ποινικοποίησαν τη δημοσιοποίηση της αλήθειας. Σε αυτό το σημείο, οι πολίτες δεν ήταν ακόμα ικανοί να αξιολογήσουν τα οφέλη των αποκαλύψεων. Βασίζονταν στις κυβερνήσεις τους για να αποφασίσουν ορθά», επισημαίνει.

Όπως εξηγεί ο Σνόουντεν, σήμερα ξέρουμε πως αυτό ήταν ένα λάθος και τέτοιες πράξεις δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. «Ο διάλογος που ήθελαν να αποφύγουν τώρα θα γίνει σε χώρες ανά τον κόσμο. Και αντί να κάνουν κακό, τα κοινωνικά οφέλη από αυτές τις νέες δημόσιες πληροφορίες είναι πλέον σαφή, καθώς προτείνονται τώρα μεταρρυθμίσεις όπως αυξημένη επίβλεψη και νέα νομοθεσία», υπογραμμίζει.

«Οι πολίτες πρέπει να καταπολεμήσουν την απόκρυψη πληροφοριών σε θέματα ζωτικής δημόσιας σημασίας. Το να λες την αλήθεια δεν είναι έγκλημα», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα