ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ “ΕΤΑΞΕ” ΣΤΟΝ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά

της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 18:30 σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Κ.Γιούνκερ.
Ο κ.Τσίπρας θα θέσει το θέμα του προσφυγικού αλλά και της αξιολόγησης, η οποία “πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον της συμφωνίας”.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την ανάγκη να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα ζητήσει νέα βοήθεια, κυρίως υλικοτεχνική.

Χθες πάντως, η γερμανική εφημερίδα Welt, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το προσφυγικό έναντι της νέας μείωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας υπολογίζει το ευαίσθητο σημείο της Μέρκελ», η Αθήνα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λήψη νέας οικονομικής βοήθειας, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εξευμενίσει την καγκελάριο, βοηθώντας την στην προσφυγική κρίση.

Την όλη διαδικασία τη χαρακτηρίζει ως Déjà-vu και σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, βλέποντας «το αβέβαιο πολιτικό του μέλλον αν μειώσει τις συντάξεις, επιδιώκει μια συμφωνία με τη Μέρκελ: Εκείνη θα κλείσει λίγο τα μάτια στις μεταρρυθμίσεις και εκείνος θα βάλει πλάτη στο προσφυγικό».

Ωστόσο κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «δεν είναι προς συζήτηση» η επικείμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.

Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.

Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.
Ο πρωθυπουργός, τέλος, θα συμμετάσχει στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΤΟΥΣΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση, και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντηση που είχαν, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η κρίση του μεταναστευτικού τεστάρει τα όρια, τις αντοχές της Ευρώπης και επισήμανε την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών στα νησιά, για την οποία έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης.

Επίσης, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση και πως το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, είναι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντ. Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της χώρας μας, προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα