ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Τώρα σκέπτονται διατήρηση του ΟΓΑ αλλά και του ΕΤΑΑ – Το ξαναγράφει ο Γ.Κατρούγκαλος

Ο Γ.Κατρούγκαλος…ξαναγράφει το ασφαλιστικό, υπό την πίεση αφενός των δανειστών και αφετέρου της ίδιας της κυβέρνησης, που προσπαθεί να βρει τρόπους κάμψης των μεγάλων αντιδράσεων από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Σκέπτεται να διατηρήσει την αυτοτέλεια του ΟΓΑ εντός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης για ένα μεταβατικό στάδιο ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για το Ενιαίο ταμείο αυτοαπασχολουμένων ( ΕΤΑΑ).

Τα σενάρια που εξετάζονται για την ελάφρυνση των αγροτών προβλέπουν:

– Έκπτωση

στις εισφορές για τους νέους αγρότες.

– Μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών η οποία μπορεί να εκτίνεται και σε 5- 6 χρόνια αντί για 3 που προβλέπει η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

– Δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και σύνδεσή της με την εθνική σύνταξη.

Δηλαδή θα θεσπιστούν αντίστοιχη τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% αναμένεται να δικαιούνται 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

– Δυνατότητα ασφάλισης των μελών της οικογένειας με εργόσημο και όχι με βάσει το εισόδημα.

– Να διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.

– Να συνδεθεί η ασφαλιστική ενημερότητα με την απορρόφηση των επιδοτήσεων καθώς το 35% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ δεν πληρώνει οφειλές .

Παράλληλα, εξετάζεται και η διατήρηση της αυτονομίας του ΕΤΑΑ για κάποια μεταβατική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ελαφρύνσεις που παρέχονται στους επιστήμονες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της σταδιοδρομίας τους να επεκταθούν ένα χρόνο ακόμη.

Υπενθυμίζεται ότι για τους νέους επιστήμονες, η εισφορά θα αντιστοιχεί στο 14% του εισοδήματος για τα πρώτα 2 χρόνια ασφάλισης και 17% για τα επόμενα 3 χρόνια ενώ στη συνέχεια ο συντελεστής θα σταθεροποιείται στο 20%.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπό τις πιέσεις των αγροτών που εντείνονται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημείωσε πως αναζητά τρόπους για την ελάφρυνση τους. Τη δυνατότητα να καθορίζουν το ύψος των κύριων συντάξεών τους ανάλογα με τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες προβλέπει η νέα κυβερνητική πρόταση του υπουργείου Εργασίας, που θα υποβληθεί προς τους αγρότες. Οι τρεις κατηγορίες για συντάξει αφορούν σε εισφορές 20% (η βασική κυβερνητική πολιτική), 14% και 12%.

Διασφαλίζεται επίσης η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ όχι μόνο για το προνοιακό αλλά και για το συνταξιοδοτικό κομμάτι.

Επίσης χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, πως «το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί δίνει μάχη μέσα στη διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσει το καλύτερο για τους αγρότες και πρόσθεσε πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής.

Η διατήρηση του ΟΓΑ είναι ένα από τα “όπλα” που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να φέρει τους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου, έγραψε τοbankwars στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ανέφερε ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τη δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα»…

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «το 55% των αγροτών είναι στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και πληρώνει 954 ευρώ τον χρόνο. Το 2017 θα είναι 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Και σε αντάλλαγμα θα πάρουν εθνική σύνταξη».

Επειδή βασική αρχή του νέου ασφαλιστικού είναι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το πραγματικό εισόδημα των αγροτών, μία σκέψη που γίνεται, είναι να πιστώνονται στις τράπεζες οι λογαριασμοί των αγροτών με τα ποσά των επιδοτήσεων που δικαιούνται, αλλά για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει ο αγρότης να έχει ασφαλιστική ενημερότητα και να έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών του προς τον ΟΓΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα