ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ο Μαδούρο άλλαξε και την ώρα! – Πληθωρισμός 200% και αύξηση μισθού 30%

09:38 2/5/2016 - Πηγή: BankWars

Me απόφαση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η Βενεζουέλα αλλάζει ώρα(!), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δείκτες των ρολογιών πήγαν μισή ώρα μπροστά τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου, έτσι ώστε η χώρα να μεταβεί στη ζώνη ώρας -04:00 GMT.

«Η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, είναι ένα μέτρο

για να διασωθεί η Guri», ο κυριότερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας, δήλωσε ο κ. Μαδούρο, ενώπιον διαδηλωτών για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Καράκας.

Τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών σταθμών της χώρας βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ…

Το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ν.Μαδούρο ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 30%, την ώρα που ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 200% και έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας. Το ΔΝΤ προβλέπει πληθωρισμό 700%!!

Έτσι, από σήμερα 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 15.051 μπολίβαρ το οποίο βάσει της «επίσημης ισοτιμίας», αντιστοιχεί σε 1.505 δολάρια.
Όμως στην πράξη της μαύρης αγοράς -που είναι και ο βασικότερος πλέον χώρος συναλλαγών- 0 νέος μισθός αντιστοιχεί σε 40-50 δολάρια το μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Από τις αρχές του 2016, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη κατά 56%, από 98% το 2015.

«Μόνο ένας πρόεδρος όπως ο Νίκολας Μαδούρο , πολιτικός γιος του Ούγκο Τσάβες θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση.

Η αντιπολίτευση υποβαθμίζει τις αυξήσεις των μισθών, επιχειρηματολογώντας ότι δείχνουν την αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ή να αντιμετωπίσει την ύφεση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον του ίδιου και της κυβέρνησής του, συμβάλλοντας στην αύξηση του πληθωρισμού και στην εξαφάνιση των αγαθών από τα ράφια.

ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ “ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ” ΜΕΤΡΑ ΜΑΔΟΥΡΟ

Η οικονομία της χώρας έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες μέτρα προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αντισταθμίσει την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση, να εισαγάγει ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι εντυπωσιακά: οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (εκτός από το Καράκας), το ηλεκτρικό κόβεται για τέσσερις ώρες την ημέρα.

Η κατάσταση προκάλεσε αυτή την εβδομάδα ταραχές και λεηλασίες στο Μαρακαΐμπο (βορειοδυτικά) , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.

Keywords
Τυχαία Θέματα