ΤΡΟΙΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Κυριακάτικη “πρώτη επαφή”

23:51 2/3/2013 - Πηγή: BankWars

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να θέσει σήμερα στην τρόικα των κυρίων Μαζούχ, Μορς και Φλάναγκαν θέμα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, όπως και μείωση στους φόρους στα καύσιμα, αλλά και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με το επιχείρημα πως όχι μόνο έχουν «παγώσει» την αγορά, άρα και τη ροή εσόδων στα Δημόσια Ταμεία, αλλά επιπρόσθετα είναι μακράν οι μεγαλύτεροι στην ΕΕ.

Η αντιπολίτευση έχει υψώσει τους τόνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ

χαρακτηριστικά τονίζει για τα κυβερνητικά στελέχη πως ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να διαπραγματευθούν, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τραγικό αστείο τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό στις απαιτήσεις των δανειστών.

Από την πλευρά της, η τρόικα, θα επιμείνει στις πιέσεις για απολύσεις στο δημόσιο που έχουν συμφωνηθεί, για πάταξη της φοροδιαφυγής, για μείωση της δαπάνης για φάρμακα και για τις ιδιωτικοποιήσεις, απαραίτητα στοιχεία κατά τη γνώμη της για την αποτροπή του ενδεχομένου λήψης νέων μέτρων.

Οι ελεγκτές δεν φαίνεται να πείθονται μέχρι τώρα, από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως ο φυσιολογικός ρυθμός των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, υπερκαλύπτει το στόχο της μείωσης του προσωπικού. Με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου εντός του 2013 θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο.

Η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τις αποχωρήσεις, ο αριθμός θα μειωθεί κατά 180.000 υπαλλήλους στην ίδια περίοδο, οπότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα