Τράπεζες: «ΟΚ» από Βρυξέλες στον αναβαλλόμενο φόρο – Κατά 3 έως 4,5 δισ. ευρώ μειώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες

Αίσιο τέλος μπαίνει στο θρίλερ με τον αναβαλλόμενο φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί οι Βρυξέλλες έδωσαν το πράσινο φως για την προσμέτρηση στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών του αναβαλλόμενου φόρου που προκύπτει για τον συμψηφισμό των ζημιών τους από το PSI.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη, που

μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, είχε αφαιρεθεί από το φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η Κομισιόν έκανε τελικώς δεκτό το ελληνικό αίτημα για επαναφορά της συγκεκριμένης ρύθμισης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα μπορούν να προσμετρούν στα βασικά ίδια κεφάλαιά τους τις φορολογικές υποχρεώσεις της ερχόμενης 30ετίας, οι οποίες θα συμψηφίσουν τις υποαξίες από το «κούρεμα» κατά 53,50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που συμμετείχαν στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν έχει καμία σχέση με τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Το όφελος

Μένει να προσδιοριστεί πλέον το τελικό ύψος του αναβαλλόμενοι φόρου που θα μπορεί να αναγνωριστεί. Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο όφελος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4,9 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη μετριάσει τις ζημιές από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με τη χρήση της σχετικής ρύθμισης είτε μερικώς ή ολικώς, γεγονός που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς. Ως εκ τούτου μία ενδεχόμενη ακύρωσή της, θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς κεφαλαιακής ενίσχυσης. Σημειώνεται πάντως ότι το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου δε θα επηρεαστεί από τη διευκόλυνση αυτή. Η υποχρέωση για αύξηση του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) έως και το 6% αποκλειστικά με την έκδοση κοινών μετοχών παραμένει. Από εκεί και πέρα για την ενίσχυση του δείκτη στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος (τουλάχιστον 105), θα γίνει με τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων (Cocos) που θα διατεθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με τις προνομιούχες μετοχές που έχουν εκδοθεί από το 2008 υπέρ του ελληνικού δημοσίου και με τον αναβαλλόμενο φόρο.

Νωρίτερα μεταδιδαμε

Συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, για το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου στις τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου, από τον οποίο οι τράπεζες ανέμεναν κεφαλαιακή ελάφρυνση 4,9 δισ. ευρώ, έχει ζωτική σημασία για τα πιστωτικά ιδρύματα και επηρεάζει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Στις 8 Ιανουαρίου η κυβέρνηση απέσυρε το άρθρο 11 του φορολογικού νόμου που αφορούσε στον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες και το οποίο συμψήφιζε τις ζημίες από την συμμετοχή των τραπεζών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30 ετών.

Πλέον, θα επανέλθει με νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναγνωρίζει μερικώς τον φόρο, αλλά θα ελαφρύνει κατά 3 δισ. ευρώ περίπου τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Σημειώνεται ότι τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών είχαν λάβει υπόψη τον αναβαλλόμενο φόρο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται από τα τέλη Δεκεμβρίου σε συζητήσεις με την Ευρώπη για τον αναβαλλόμενο φόρο προκειμένου να μην θεωρηθεί ως μεταβίβαση κεφαλαίων από το Δημόσιο στις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα