ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Απίστευτα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Γερμανίας – Χτυπάνε αλλού και δεν βλέπουν τα δικά τους

Μεγάλα προβλήματα με προβληματικά δάνεια, μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, υψηλότατη μόχλευση, αναιμική κερδοφορία και ελλιπείς προβλέψεις υπάρχουν στις τράπεζες της Γερμανίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης, επενδυτικών τραπεζών και ειδικών παρά την …σπουδή του Βερολίνου να βάλει σε τάξη όλες τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης.

«Ο

συνδυασμός χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της κερδοφορίας, σε συνδυασμό με την υψηλή μόχλευση, καθιστά αρκετές γερμανικές τράπεζες ανίκανες να ανταπεξέλθουν σε μη αναμενόμενες ζημίες στο μέλλον», τονίζει ο οίκος Moody’ s στην τελευταία του έκθεση για τις τράπεζες της χώρας. Συγκεκριμένα για 41 τράπεζες, οι οποίες έχουν χορηγήσει το 85% των δανείων.

Κι ενώ το μοντέλο που προκρίνει η Γερμανία για τις άλλες προβληματικές τράπεζες της Ευρώπης προβλέπει πλεόν bail-in, στην Γερμανία οι τράπεζες έχουν λάβει σημαντικότατη κρατική βοήθεια με τις ζημίες τους να αυξάνονται. Οι αγορές ακινήτων, ναυτιλίας και κρατικών ομολόγων όπως και η έκθεση στον ευρωπαϊκό νότο εν γένει είναι τα μεγάλα προβλήματα ενός ακατάλληλα προετοιμασμένου γερμανικου τραπεζικού συστηματος.

Το Bloomberg αναφέρει πως οι γερμανικές τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, HSH Nordbank AG και Norddeutsche Landesbank Girozentrale δεν παίρνουν τις προβλέψεις που πρέπει για τα επισφαλή δάνεια αλλά προτιμούν να τα ρυθμίζουν με αναδιαρθρώσεις «balloon» όπου καταβάλλονται μόνο μέρος των τόκων και το κεφάλαιο σε μια δόση στην λήξη του δανείου. Όμως ακόμα και έτσι οι απαιτήσεις συχνά δεν εισπράττονται τελικά και ανακυκλώνονται εκ νέου.

Πέραν της ναυτιλίας, πολύ μεγάλα είναι και τα δάνεια στον ευρωπαϊκό νότο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Κύπρο οι γερμανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες έως και 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας χορηγήσεων και χρεογράφων που κατέχουν, σύμφωνα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που δημοσίευσε το Spiegel.

Την ίδια ώρα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι σύμφωνα με το Bloomberg το άνοιγμα της Deutsche Bank στην ναυτιλία.

- Στοιχεία από το ρεπορτάζ του Ηλία Γ. Μπέλλου στο Capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα