ΤΟΥΡΚΙΑ: Μειώνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα οι ξένοι επενδυτές – “Βουλιάζει” το Χρηματιστήριο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, οι διεθνείς επενδυτές μείωσαν τις θέσεις τους σε τουρκικά ομόλογα κατά 532 εκατ. δολάρια, σε χαμηλά τριών μηνών, δηλ. 53,8 δισ την εβδομάδα μέχρι της 20 Δεκεμβρίου, μετά την πώληση χρέους 1,38 δισ. την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Αυτές οι εκροές συνιστούν ακριβώς την αντιστροφή του επενδυτικού

κύματος που βοήθησε στη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του Ερντογάν.

Το σκάνδαλο διαφθοράς όμως που ξέσπασε στην Τουρκία και οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, βλάπτει σημαντικά την οικονομία της χώρας, καθώς η λίρα συνεχίζει να υποχωρεί, ενώ διευρύνεται και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Από τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και έγιναν οι προσαγωγές στην υπόθεση, μέχρι χθες Πέμπτη, η πτώση στο χρηματιστήριο ανερχόταν σε 13,74%.

Την Πέμπτη το χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 2,33% και την Τετάρτη με απώλειες 4,21%.

Σήμερα στις 10.30 το πρωί ο γενικός δείκτης υποχωρούσε κατά 2,75%.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, καθώς παραιτήθηκε σήμερα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης Ανάπτυξης ο βουλευτής Ερντάλ Καλκάν, ενώ αναμένονται άλλες δύο παραιτήσεις εντός της ημέρας αφού το κόμμα αποφάσισε να παραπέμψει τους τρεις αυτούς βουλευτές στο πειθαρχικό, με αίτημα την αποπομπή τους.

Ο Ερντάλ Καλκάν είναι ο πέμπτος βουλευτής που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τη στιγμή που άρχισε να εξελίσσεται δημοσίως η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANK WARS:

Χαμός στην Τουρκία με τις μίζες – Εισαγγελέας καταγγέλλει παρεμβάσεις – Ποιούς υπουργούς ‘έφαγε” ο Ερντογάν

Ο αρμόδιος εισαγγελέας για το δεύτερο γύρο της έρευνας γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία ανακοίνωσε πως παρεμποδίζεται να συνεχίσει το έργο του! Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο γιός του πρωθυπουργού Ερντογάν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στόχος του δεύτερου γύρου των ερευνών.

«Όλοι οι συνάδελφοί μου και το κοινό θα πρέπει να γνωρίζουν πως εμποδίστηκα από το να συνεχίσω το καθήκον μου», διεμήνυσε μέσω γραπτής δήλωσής του ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς. «Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε».

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της [κρατικής] ιεραρχίας. . . στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», τόνισε ο εισαγγελέας.

ΕΦΑΓΕ ΔΕΚΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Δέκα υπουργούς αντικατέστησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και τις παραιτήσεις τριών υπουργών.

Αντικαταστάθηκε και ο υπουργός, αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί.

Η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ.

Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

ΣΒΟΜΠΟΝΤΑ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αιχμές για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ο επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο Χάνες Σβόμποντα σχολίασε τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις παραιτήσεις των υπουργών μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση του Ερντογάν: “Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα μετά τις παραιτήσεις”, έγραψε ο Σβόμπντα και παράλληλα υπογράμμισε πως: “Ίσως η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Πρωθυπουργό: λιγότερο αυταρχικό και πιο έτοιμο για διάλογο”.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Φιλάνθρωπος ο Ρεζά Ζαράμπ – Έντιμος άνθρωπος ο τραπεζίτης της Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν

Σύμφωνα με τον Ερντογάν δεν υφίσταται θέμα διαφθοράς, καθώς και καμία ζημία σε βάρος του δημοσίου. «Ο πραγματικός στόχος είμαι ο ίδιος», δήλωσε .

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναφέρθηκε και στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη, στη διοίκηση της οποίας βρίσκεται ο γιος του, Μπιλάλ Ερντογάν, και η κόρη του, Εσρά Ερντογάν.

Δήλωσε, λοιπόν, πως το κτίριο αυτό ενοικιάζεται από το δήμο, τονίζοντας: «Υπάρχει δήμος που να μην ενδιαφέρεται για το κοινωνικό έργο; Ο δήμος κατασκευάζει φοιτητικές εστίες και έπειτα τις ενοικιάζει για 25 χρόνια. Δε μπορεί κανείς να πει τίποτα για αυτό».

- Ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με τον Αζέρο επιχειρηματία, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι δωροδόκησε υπουργούς και γιους υπουργών ώστε να καλύψουν τις παράνομες συναλλαγές του με το Ιράν.«Πραγματοποιεί εξαγωγές χρυσού. Ξέρω ότι συμβάλλει στην οικονομία της χώρας και κάνει φιλανθρωπικό έργο», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Όσο για τα βίντεο που λέγεται ότι έχουν καταγράψει κινήσεις του Ζαράμπ με υπουργούς, δήλωσε: «Λένε ότι μπήκε (ο Ζαράμπ) στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με τσάντες και ότι βγήκε χωρίς αυτές. Υπάρχει κάποιο βίντεο που να αποδεικνύει ότι άφησε κάπου τις τσάντες; Μπορεί κάποιος να στοιχειοθετήσει κατηγορία βασισμένη στο ότι μπήκε με τσάντες και βγήκε χωρίς αυτές; Υπάρχει τέτοια δικαιοσύνη; Μπορεί στις τσάντες να υπήρχαν βιβλία ή κάτι άλλο».

- Σχετικά με τον διοικητή της κρατικής τράπεζας Halkbank, Σουλεϊμάν Ασλάν, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν κουτιά υποδημάτων με εκατομμύρια δολάρια, τον χαρακτήρισε «έντιμο άνθρωπο».

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και δακρυγόνα

Η τουρκική αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν.

Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η κινητοποιηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του τούρκου Πρωθυπουργού. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.

Original article: ΤΟΥΡΚΙΑ: Μειώνουν τις θέσεις τους σε ομόλογα οι ξένοι επενδυτές – “Βουλιάζει” το Χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα