“Πιθανό ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα” εκτιμά η Caixa Bank

“H ανάκαμψη της Ευρωζώνης ισχυροποιείται”, υποστηρίζει η ισπανική τράπεζα, Caixa Βank, σε νέα ειδική ανάλυσή της.

Όπως υποστηρίζει, η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στις χώρες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά είναι βέβαιη, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι και ο αδύναμος Νότος να κατορθώσει να ακολουθήσει το δρόμο αυτής της ανάκαμψης.

“Η Ιρλανδία πέτυχε την έξοδό της από το μνημόνιο.

Η Πορτογαλία οδεύει προς το τέλος του πακέτου διάσωσής της και η Ελλάδα διανύει το δεύτερο – στη σειρά – οικονομικό της πρόγραμμα. Ωστόσο υπάρχουν πάντα αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει υπό το τρέχον bailout. Οι ανησυχίες για την ανάγκη ενός τρίτου δανείου προς την Αθήνα είναι πάντα ζωντανές” υποστηρίζουν οι αναλυτές της ισπανικής τράπεζας, αναλύοντας βήμα προς βήμα την πορεία των χωρών της περιφέρειας.
“Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το 2014 δεν αποκλείεται να σημάνει το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Θα πάνε όμως όλα κατ’ ευχήν;” διερωτάται η Caixa Βank.

Μεγάλο μέρος των οικονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έχει αντιμετωπιστεί, απαντά η τράπεζα. Μάλιστα, η βελτίωση είναι ορατή σε τρεις τομείς:

Μικρή μείωση χρέουςΑπομόχλευση ιδιωτικού τομέαΣταδιακή ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας

“Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι τρεις χώρες, σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εντυπωσιακή”, συμπληρώνει η ισπανική τράπεζα και προσθέτει: Τη μεγαλύτερη προσαρμογή την έχει καταγράψει η Ελλάδα, αφού θα είναι η πρώτη χώρα που κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του τρέχοντος έτους, 2013.

“Το 2014 δεν θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα πάψει να λαμβάνει βοήθεια από την τρόικα. Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτήρηση για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 2014 θα κριθεί αν η Αθήνα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης”, σπεύδει να διαμηνύσει η ισπανική τράπεζα.

“Το 2014 δεν θα σημάνει το οριστικό τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ωστόσο κάποιοι κίνδυνοι θα έχουν μειωθεί. Το 2014 ίσως η Ευρωζώνη φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στη βιώσιμη ανάκαμψη”, καταλήγουν οι αναλυτές της Caixa Βank.

Original article: “Πιθανό ένα τρίτο δάνειο για την Ελλάδα” εκτιμά η Caixa Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα