Κυπριακή Οικονομία ΔΝΤ: Κίνδυνος εκτόξευσης χρέους στο 170%

Κίνδυνο εκτόξευσης του κυπριακού δημόσιου χρέους στο 170% του ΑΕΠ εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι μακροοικονομικές του εκτιμήσεις.

Στην έκθεση του με αφορμή τη θετική δεύτερη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι αναλύσεις

των τεχνοκρατών του εντοπίζουν πως, η εξέλιξη του δημοσίου χρέους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα μακροοικονομικά δεδομένα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει μέχρι το 126% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, προτού αρχίσει να υποχωρεί.

Η εκτίμηση στηρίζεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του οργανισμού, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7,7% το 2013 και 4,8% το 2014, προτού αρχίσει να ανακάμπτει το 2015.

Διάφοροι ιδιωτικοί φορείς αλλά και η ΚΤ της Κύπρου προβλέπουν ότι η ύφεση του 2014 θα είναι μεγαλύτερη από ότι προβλέπει το ΔΝΤ.

«Μια βαθύτερη ή πιο μακρά ύφεση μπορεί να οδηγήσει το χρέος στα επίπεδα του 130-145% του ΑΕΠ μέχρι το 2020»,αναφέρει στην έκθεση του το ΔΝΤ.

Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο χρέος της τάξης του 160% του ΑΕΠ, αναφέρει.

Σε περίπτωση μάλιστα που στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις προστεθούν και πρόσθετες – μη προβλεπόμενες – κεφαλαιακές ανάγκες των συνεργατικών, το χρέος μπορεί να φθάσει ακόμα ψηλότερα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το σοκ θα ξεπεράσει το «μαξιλάρι» του προγράμματος και να φθάσει το 170% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του προγράμματος, αναφέρεται, και να πέσει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 150% μέχρι το 2020.

«Τέτοιες εξελίξεις ενδεχομένως να συνεπάγονται πρόσθετα χρηματοδοτικά μέτρα και δεσμεύσεις από τους ευρωπαίους εταίρους, για διασφάλιση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους», αναφέρεται.

Επιπλέον, δεδομένων των σημαντικών πληρωμών που πρέπει να γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, όπως η αποπληρωμή του χρέους από τη Λαϊκή, ύψους €2,3 δις και επιπρόσθετων €5,6 δις που πρέπει να πληρωθούν εντός του 2016-2020, ίσως να χρειαστούν επιπρόσθετοι «επίσημοι» – δηλαδή, διακρατικοί – πόροι σε περίπτωση που η Κύπρος δεν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.

Παρά τους κινδύνους που διαβλέπει, το ΔΝΤ εντοπίζει σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος, τόσο σε σχέση με το δημοσιονομικό όσο και σε σχέση με το χρηματοοικονομικό σκέλος. Σημειώνει στην έκθεση ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις λόγω του καλύτερου από το αναμενόμενο μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Στο χρηματοοικονομικό σκέλος εντοπίζεται σημαντική πρόοδος αλλά σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, καθώς το σύστημα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Τονίζεται η ανάγκη εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών με στοχευμένα μέτρα για είσπραξη χρεωστών.

Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ σημειώνει την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και καταγράφει τις ενισχυόμενες αντιδράσεις στο πρόγραμμα, από κόμματα και συντεχνίες.

ΠΗΓΗ: stockwatch

Original article: Κυπριακή Οικονομία ΔΝΤ: Κίνδυνος εκτόξευσης χρέους στο 170%.

Keywords
Τυχαία Θέματα