Το “Πιστεύω” της κυβέρνησης: “Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών…” – Τα τερατώδη πλεονάσματα, η επιτυχία στα stress test των τραπεζών και ο θάνατος της πραγματικής οικονομίας

Το “Πιστεύω”, πάνω στο οποίο βασίζεται η Ορθόδοξη Πίστη, καταλήγει ως εξής: “Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος”…

…Ακριβώς πάνω σε αυτό βασίζεται και η Πίστη της κυβέρνησης για την έξοδο από το Μνημόνιο…

…Κάθε άλλο παρά κακό είναι να πιστεύει κανείς. Άλλωστε, η ελπίδα είναι αυτή που κινητοποιεί τις ανθρώπινες δυνάμεις να φέρουν αποτελέσματα στο δρόμο του καλού…

…Άλλο όμως η θρησκεία και άλλο η πολιτική του ενός ή του άλλου κόμματος στην οικονομία και στον τρόπο που ο καθένας βιώνει τα αποτελέσματά της στην καθημερινότητά

του…

…Το “πιστεύω” της Εκκλησίας το ομολογούν οι χριστιανοί είτε ειναι πλούσιοι, είτε είναι φτωχοί. Το “πιστεύω” της πολιτικής και κυρίως το “πιστεύω” των οικονομικών εξελίξεων, είτε αρέσει στους …συντρόφους, είτε όχι, έχει πολύ μικρότερο…ακροατήριο…

…Χθες ανακοινώθηκε πομπωδώς πρωτογενές υπερπλεόνασμα 4%, έναντι μνημονιακού στόχου 1,75%. Παράλληλα, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests του SSM…

…Ε, και; “Τι σημαίνουν αυτά σε όρους κοινωνίας”, όπως θα έλεγε ο προ-Μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ;

…Το τερατώδες πλεόνασμα οφείλεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από τις ασήκωτες ασφαλιστικές εισφορές, από την άγρια φοροεπιδρομή, από το “ψαλίδι” στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και βέβαια από το γεγονός ότι το κράτος χρωστάει σε πολίτες και επιχειρήσεις πάνω από 4 δισ, ενώ έχει και δεκάδες χιλιάδες συντάξεις (που έπρεπε να έχουν βγει) στο συρτάρι, μαζί με τα εφάπαξ…

…Όσον αφορά στα stress tests, ναι μεν δίνουν μια βαθιά ανάσα στο τραπεζικό σύστημα για να αντιμετωπίσει τα θηριώδη κόκκινα δάνεια και να ζήσει, αλλά το 90% των επιχειρήσεων (μικρομεσαίοι) και τα περισσότερα φυσικά πρόσωπα, δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση…

…Τον Φεβρουάριο του 2018 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,8% από -1,6% τον Ιανουάριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 1,2 δισ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1,23 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα….

...Παγκόσμια πρωτοτυπία, με αρνητική τραπεζική χρηματοδότηση, να κινείται, όσο κινείται η οικονομία και να επιτυγχάνεται έστω, μικρή ανάπτυξη…

...Ας είναι καλά, πέραν του τουρισμού, η παραοικονομία και τα λεφτά όσων τα είχαν βγάλει στο εξωτερικό, που σιγά σιγά επιστρέφουν για να εκμεταλλευτούν (με την καλή έννοια) τις ευκαιρίες στην φθηνή Ελλάδα….

…Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο 14o Athens Tax Forum οι κ. Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής Φορολογικού Τμήματος, και Γιάννης Ζαχαριάδης, επικεφαλής Τμήματος Οικονομικών Αναλύσεων, της ΕΥ Ελλάδος, από την έναρξη της κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα και ενώ η έκταση της παραοικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε. μειώθηκε από 19,2% σε 16,7%, στη χώρα μας αυξήθηκε δραματικά από το 23,2% στο 28,4% το 2012, οπότε και άρχισε να μειώνεται για να φτάσει στο 26,5% το 2015…

…Είναι τα παραπάνω στοιχεία οικονομίας για να πανηγυρίζει κανείς; Και έχει άδικο ο Φίλης και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , που παρότι …θρησκευόμενοι, έβαλαν τις φωνές; Ποιός ο λόγος των τερατωδών πλεονασμάτων; Και γιατί πρέπει, βάσει του Μημονίου που υπογράφηκε από την παρούσα κυβέρνηση, να μειωθούν οι συντάξεις κατά 18% από τον Ιανουάριο, ή να μην μειώνεται η φορολογία, όταν η Ελλάδα επιτυγχάνει τόσα πλεονάσματα; Έτσι, για το …καπρίτσιο των δανειστών;

…Άλλαι αι βουλαί του…Υψίστου, σύντροφοι…

…Τερατώδη πλεονάσματα για δύο συν έναν λόγους: Πρώτον, να πεισθούν οι δανειστές ότι η χώρα είναι…υποτελής και πιστή στις υπογραφές της. Δεύτερον, να υπάρξει ένα καλό “μαξιλάρι” στην …καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο, μην και κάτσει καμιά στραβή και …τρέχουμε για 4ο…Τρίτον – και πιο πιθανόν -για να έχουμε λεφτά πριν τις εκλογές και αφού πάρουμε την άδεια των δανειστών, να μοιράσουμε καλά επιδόματα και ό,τι άλλο επιτραπεί (επίδομα εν όψει των συντάξεων που θα κοπούν, χάρισμα μιας δόσης ΕΝΦΙΑ…)…

…”Πιστεύω εις έναν Θεόν”…και “προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος”…

ΥΓ: Η φωτο, σκίτσο του Αρκά

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα