Τι κερδίζουν μετοχές και warrants Alpha, Πειραιώς

Θετική εξέλιξη είναι για Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς πως – με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες – οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα προκαλέσουν διάχυση στην αξία που θα κατέχουν τόσο οι παλαιοί μέτοχοι, όσο και οι κάτοχοι warrants. Επίσης, οι νέοι δείκτες τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (Price to Tangible Book Value) που προκύπτουν, λειτουργούν προς όφελος των παλαιών μετόχων.

Συγκεκριμένα,

η Alpha Bank αντλώντας 1,2 δισ. ευρώ με τιμή αύξησης 0,65 ευρώ ανά μετοχή, θα εκδώσει 1,846 δισ. νέους τίτλους, συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής του TXΣ στην Τράπεζα από 81% θα μειωθεί στο 69%, όπως αναφέρει και το Euro2day. Το dilution (διάχυση) επί των κερδών των παλαιών μετόχων θα είναι της τάξεως του 15%, αν υποθέσουμε ότι η συνεισφορά των νέων κεφαλαίων θα είναι μηδενική στην παραγωγή επιπρόσθετης κερδοφορίας για την τράπεζα.

Αντίστοιχα για την Πειραιώς, για τιμή που μπορεί να φτάσει στο 1,75 ευρώ, όπως είναι οι πληροφορίες, και άντληση 1,75 δισ. ευρώ, θα εκδοθούν 1 δισ. νέοι τίτλοι και συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής του TXΣ στην Τράπεζα από 81% θα περιοριστεί στο 68%. Επίσης, η μείωση στην αξία που θα κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα θα διαμορφωθεί στο 2,2%. Το dilution επί των κερδών των παλαιών μετόχων θα είναι της τάξεως του 17%, αν υποθέσουμε ότι η συνεισφορά των νέων κεφαλαίων θα είναι μηδενική στην παραγωγή επιπρόσθετης κερδοφορίας μετά την προσθήκη των νέων κεφαλαίων για την τράπεζα.

Βέβαια τα δεδομένα για την Πειραιώς θα διαμορφωθούν ελαφρώς διαφορετικά αν η τιμή κινηθεί σε εύρος 1,68 – 1,71 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για τιμή 1,71 ευρώ και άντληση 1,75 δισ. ευρώ, θα εκδοθούν 1,023 δισ. νέες μετοχές, συνεπώς το ποσοστό συμμετοχής του TXΣ στην Τράπεζα Πειραιώς Bank από 81% θα μειωθεί στο 67% ενώ η μείωση στην αξία που θα κατέχει το ΤΧΣ στην τράπεζα θα υποστεί μια μείωση του 2,6%. Το dilution επί των κερδών των παλαιών μετόχων θα είναι της τάξεως του 17%, αν υποθέσουμε ότι η συνεισφορά των νέων κεφαλαίων θα είναι μηδενική στην παραγωγή επιπρόσθετης κερδοφορίας μετά την προσθήκη των νέων κεφαλαίων για την τράπεζα.

Original article: Τι κερδίζουν μετοχές και warrants Alpha, Πειραιώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα