ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εφοπλιστές από τη φορολόγηση

[UPD] H συγκυβέρνηση, με νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία, απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές από την φορολόγηση των πλοίων τους, καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και ξεκαθαρίζει ότι θα επανεξετάσει από μηδενική βάση τη σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού καθεστώτος.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Την ώρα που η κοινωνία αναστενάζει από τους φόρους και τα χαράτσια στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) που την οδηγούν σε απόγνωση μέχρι

θανάτου, η συγκυβέρνηση, με νυκτερινή αιφνίδια τροπολογία, απαλλάσσει τους πλοιοκτήτες-εφοπλιστές από την φορολόγηση των πλοίων τους. Είναι η ίδια κυβέρνηση, η οποία πριν μερικούς μήνες, εσκεμμένα, υπό την επίκληση «τεχνικών δυσκολιών», δεν προχώρησε στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες προκειμένου να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους. Φαίνεται ότι οι «τεχνικές δυσκολίες» ήταν τελικά… ανυπέρβλητες και ξεπεράστηκαν με την αλλαγή του περιεχομένου των διατάξεων του Νόμου και τη μετατροπή της υποχρεωτικής έκτακτης φορολόγησης των εφοπλιστών σε εθελοντική συνεισφορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επανεξετάσει από μηδενική βάση τη σχέση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού καθεστώτος, που θα ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή για τη συμβολή όλων, ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα, στα δημόσια βάρη.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία

Υπερψηφίστηκε με 52 ψήφους υπέρ, 36 κατά και ένα «παρών», στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επίμαχη τροπολογία που αφορά την οικιοθελή συνεισφορά των εφοπλιστών.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καταψήφισαν οι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Έλληνες, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε «παρών».

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά την οργάνωση θρησκευτικών κοινοτήτων και ενώσεων, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων του, με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

TO ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANK WARS

Στα ταμεία του κράτους 420 εκ. ευρώ από τους Έλληνες εφοπλιστές

Τροπολογία με την οποία κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου το συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ναυτιλιακής κοινότητας με το οποίο προβλέπεται η οικειοθελής οικονομική παροχή του ναυτιλιακού κόσμου «για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», κατατέθηκε στην Βουλή.

Με την νέα τροπολογία καταργείται προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε την υποχρεωτική εισφορά της ναυτιλίας.

Το ποσό της οικειοθελούς οικονομικής παροχής είχε συμφωνηθεί να ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκ. ευρώ ετησίως για την τριετία 2014-2016, δηλαδή συνολικά υπολογιζόταν στα 420 εκ. ευρώ.

Με την πρόσθετη πράξη που υπεγράφη στις 31 Ιουλίου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τους προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρου Βενιάμη, συμφωνήθηκε η καταβολή του ποσού των 105 εκ. ευρώ ανά έτος για την τετραετία 2014-2017 και άρα το συνολικό καταβλητέο ποσό θα είναι το ίδιο, δηλαδή 420 εκ. ευρώ. Για το τελευταίο έτος συμφωνήθηκε να διενεργηθεί νωρίτερα η καταβολή και έτσι η καταβολή του έτους 2017 θα υπολογιστεί στο έτος 2016. Όσον αφορά το 2014 η καταβολή της οικειοθελούς οικονομικής παροχής προς το δημόσιο θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα που συνοδεύει την ρύθμιση, το συνυποσχετικό αφορά 478 ναυτιλιακές εταιρίες που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές.

Επισημαίνεται ότι τα 420 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον των φόρων (tonnage tax) που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα