ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ; ΝΑΙ 50% – ΟΧΙ 50% – Διαλυτικά φαινόμενα στην κυβέρνηση – Ο Κουβέλης πάει στον Αλέξη

Πάμε για εκλογές; Και πότε; Μήπως, όχι τον Φεβρουάριο με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά πολύ ενωρίτερα;

Απάντηση: ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ! Εκλογές – Όχι εκλογές 50%-50%!

Βέβαια, επειδή όλοι μιλάνε για εκλογές, χωρίς μάλιστα να ερωτήσουν τους…ξενοδόχους, η πιθανότητα τελικά να μην γίνουν κερδίζει έναν-δύο πόντους…

Εις εκ των …ξενοδόχων,

ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν, έρχεται εκτάκτως την Παρασκευή στην Αθήνα για ανεπίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό…

Πως όμως φτάνουμε να μιλάμε όλοι για εκλογές;

- Πρώτο, εξ αιτίας των διαλυτικών φαινομένων στην κυβερνητική πλευρά.

Η αγανάκτηση του κόσμου για τον ΕΝΦΙΑ, ξεχύλισε το ποτήρι της ανοχής. Χθες, είχαμε και θάνατο ανθρώπου που περίμενε καρτερικά στην ουρά να πληρώσει… Βαρέθηκαν οι οικογένειες να καλούνται κάθε λίγο και λιγάκι να στήνονται στις ουρές για να καταβάλουν φόρους. Οι μη έχοντες να πληρώσουν τρέμουν για το τι θα τους συμβεί και οι έχοντες, στέγνωσαν!

– Στελέχη της ΝΔ, όπως ο βουλευτής Βλάχος και ο Περιφερειάρχης Μακεδονίας Τζιτζικώστας, μίλησαν για ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κάπου εδώ, χωρίς ίσως τη θέλησή του, “παίζει” και το όνομα Κώστας Καραμανλής…

– Το ΠΑΣΟΚ, τα βάζει με τον Σαμαρά που …επέτρεψε – αν είναι δυνατόν – στον βουλευτή Επικρατείας και προσωπικό του σύμβουλο να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα! Ήθελε, λέει, να είναι παρών και δικός του εκπρόσωπος, ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας! Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα δεν είναι η συμμετοχή ενός Πρωτόπαπα στις διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για κόμμα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει στα δύο, δεδομένων των εσωτερικών αντιδικιών και προβλημάτων. Κανένας δεν εγγυάται ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει εταίρος στην κυβέρνηση και …δεν θα την κάνει γυριστή, όταν δει πως η κυβέρνηση αυτή δεν έχει …ψωμιά, προς την επόμενη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Α.Τσίπρα…

-Δεύτερο, εξ αιτίας των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δίνουν μετά βεβαιότητας νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένες μάλιστα με διψήφιο ποσοστό. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας εκτίμησε χθες ότι δεν αποκλείεται να στηθούν κάλπες πριν ακόμη τα stress tests και τις τελικές αξιολογήσεις της τρόικας. Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, συζητήθηκαν και πιθανές ημερομηνίες, με την 23η Νοεμβρίου επικρατέστερη…

– Τρίτο, εξ αιτίας της σοβαρής πλέον πιθανότητας να μην βρεθούν την άνοιξη οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ήδη ο Φώτης Κουβέλης, αφού έκανε τα πάντα προκειμένου να πάρει τη θέση του Κάρολου Παπούλια, είδε και αποείδε πως βουλευτές έχει 9έστω τους μισούς της ΔΗΜΑΡ) αλλά κόμμα δεν έχει, αποφάσισε να γίνει και αυτός…συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ! Αύριο, στο συνέδριο του κόμματος (;) θα ρίξει νέες γέφυρες προς τα εκεί, ζητώντας και αυτός εκλογές…

- Τέταρτο, εξ αιτίας της πλήρους ασάφειας που υπάρχει στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος και τη ρύθμισή του. Όλοι, με πρώτη την Α.Μέρκελ, παραπέμπουν στην έκθεση της τρόικας και την τρόικα, στην Ελλάδα κανένας δεν τη θέλει. Στις αγορές το κλίμα όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας έχει αλλάξει (ανεβαίνουν τα spread, πέφτει το Χρηματιστήριο) και ευτυχώς, μόνον ο Ντράγκι, δείχνει να στηρίζει την ελληνική προσπάθεια, σε πείσμα των γερμανικής σχολής κεντρικών τραπεζιτών.

Όπως αναφέρει η Barclays, η επιμονή της τρόικας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ίσως να θέσει σε κίνδυνο την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης, ενώ περιπλέκει το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι προσκολλημένοι στην ιδέα ότι το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται την εποπτεία του ΔΝΤ. Έτσι, θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο απεμπλοκής της Αθήνας από το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν προτίθεται να πάει στις κάλπες με μνημόνιο και την τρόικα παρούσα. Η τρόικα βέβαια, στο τέλος του 2014 παύει να υπάρχει, λόγω του διαφορετικού χρονοδιαγράμματος των δανειακών συμβάσεων της χώρας μας με ΔΝΤ και Κομισιόν. Η μια ολοκληρώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016 και η άλλη στο τέλος του 2014. Για να φύγει όμως το ΔΝΤ, θα πρέπει οι ευρωπαική πλευρά να πάρει πάνω της τον δανεισμό που εκείνο, μέχρι το 2016 θα εξασφάλιζε στην Ελλάδα.
Τι σημαίνει όμως η διακοπή χρηματοδότησης από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον; Αν θεωρηθεί ότι τα υπόλοιπα 2,6 δισ. ευρώ από τον EFSF δεν δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών, τα 12,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα υπόλοιπα του ΔΝΤ (3,5 δισ ευρώ για το 2014 και 9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016) πρέπει από κάπου να βρεθούν.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα