Σήμα κινδύνου από τις βιομηχανίες για τις χρεώσεις της ΔΕΗ

10:41 2/1/2013 - Πηγή: BankWars

Με επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών, κυρίως εξαγωγικών, ο συνυπολογισμός εκ μέρους της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου, του κόστους αγοράς ρύπων.

Αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ, αποτελεί η εφαρμογή και στην Ελλάδα του μηχανισμού

που προβλέπεται από κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, προκειμένου να αντισταθμίζεται το επιπλέον κόστος, λόγω αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και έτσι να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Σύμφωνα δε με την ΕΒΙΚΕΝ, χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία αναγνωρίζουν τον υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο αποβιομηχάνισης και σπεύδουν να απλώσουν δίχτυ προστασίας για τη διατήρηση της εγχώριας βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας.

Αντιθέτως τονίζεται, στην Ελλάδα, παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η μονομερής απόφασης τη ΔΕΗ να αυξήσει από την 1η Ιανουαρίου την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας λόγω κόστους αγοράς ρύπων, να απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα των βιομηχανιών.

Ειδικότερα και σχετικά με την στάση της ΔΕΗ, να ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι προχωρά μονομερώς σε επιπλέον χρεώσεις προς τους μεγάλους καταναλωτές, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια μονομερή, επιθετική κίνηση που όχι μόνο παρακάμπτει το αρμόδιο Υπουργείο και τη αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή αλλά απειλεί τους θιγόμενους με μία νέα εξοντωτική χρέωση».

Σήμα κινδύνου

Από την πλευρά τους οι βιομηχανίες εκπέμπουν σήμα κινδύνου. «Παρακαλούμε τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ ή το Αρμόδιο Υπουργείο να υποδείξει πώς καθίσταται βιώσιμη μια κατάσταση όπου επιβάλλονται ταυτόχρονα ο υψηλότερος φόρος, εξοντωτικά τιμολόγια, εξωφρενικά τέλη υπέρ Πράσινης Ανάπτυξης και πλήθος άλλων ημιδιαφανών ή αδιαφανών χρεώσεων σε επιχειρήσεις που διάγουν το 6ο συνεχόμενο έτος ύφεσης», τονίζεται επιγραμματικά στην επιστολή και τίθεται το αίτημα η ΡΑΕ να μην επιτρέψει οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση στην τιμή της κιλοβατώρας, έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αντιστάθμισης του κόστους αγοράς ρύπων.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY

Keywords
Τυχαία Θέματα