PlaceRaider: Ένας «κατάσκοπος» για smartphone με Android που σας κλέβει προσωπικά δεδομένα από μακρυά

09:14 2/1/2013 - Πηγή: BankWars

Μία εφαρμογή – «υπερκατάσκοπο», για smartphone με Android, η οποία καταγράφει το περιβάλλον του χρήστη και στη συνέχεια το αναδημιουργεί ως ένα τρισδιάστατο virtual μοντέλο παρουσίασε το Naval Surface Warfare Center των ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Τέμπλμαν, του Naval Surface Warfare Center, και συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αναπτύσσουν μία νέα γενιά malware,

που είναι σε θέση να καταγράφει και να δημιουργεί τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος του χρήστη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, το λογισμικό αυτό αποκαλείται PlaceRaider, και έχει αναπτυχθεί ως εφαρμογή που τρέχει στο background των smartphones με Android 2.3.

Το PlaceRaider επιτρέπει σε απομακρυσμένους εισβολείς να προβούν σε αναγνώριση και αυτό που θα αποκαλούσαμε virtual κλοπή. Απομακρυσμένοι διαρρήκτες μπορούν έτσι να κατεβάσουν το φυσικό χώρο, να μελετήσουν το περιβάλλον και να κλέψουν εικονικά αντικείμενα, όπως οικονομικά αρχεία, πληροφορίες σε οθόνες υπολογιστών και προσωπικά στοιχεία.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι το malware εγκαθίσταται σε εφαρμογή για κάμερα, την οποία ο χρήστης κατεβάζει και τρέχει, μία διαδικασία που δίνει στο λογισμικό τη δυνατότητα λήψης και αποστολής φωτογραφιών. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η ώρα λήψης, η θέση και ο προσανατολισμός του τηλεφώνου, επιτρέπει τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου χώρου (μετά την αποστολή του «πακέτου» των δεδομένων σε έναν κεντρικό server), αποκλείοντας παράλληλα φωτογραφίες που είναι υπερβολικά θολές ή σκοτεινές. Το εν λόγω λογισμικό επίσης καθιστά αθόρυβη τη λήψη φωτογραφιών, που θα έκανε αντιληπτή την κατασκοπευτική δραστηριότητα από το χρήστη.

Keywords
Τυχαία Θέματα