Σε απόγνωση οι 450 εργαζόμενοι της Ηλεκτρονικής Αθηνών – Στήριξη υπόσχεται ο Γ. Κατρούγκαλος

(upd) Σε απόγνωση βρίσκονται οι 450 εργαζόμενοι στην Ηλεκτρονική Αθηνών, μετά το «λουκέτο» που ανακοίνωσε η εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου από την εργοδοσία επικράτησε ένταση.

Εργαζόμενοι εισέβαλαν διακόπτοντας τη συνέντευξη, διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρίας, η οποία εγκρίθηκε

χθες από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράλληλα, κατηγορούν την διοίκηση της εταιρίας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και απαιτούν απαντήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας κ. Ιωάννη Στρούτση σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

H προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την παρουσία της εργοδοσίας και των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική Αθηνών δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς δεν παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Ωστόσο συναντήθηκαν ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης με τους εργαζόμενους της εταιρείας και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πάγια δέσμευση του υπουργείου για την υποστήριξη του δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλη τη φάση εξέλιξης της πτωχευτικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «το Υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των εργαζομένων, ενεργοποιώντας προγράμματα που έχει στη διάθεση του (όπως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης), ενώ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν ένδικα μέσα για την αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους, ιδίως δε τις αποζημιώσεις».

Δείτε το ρεπορτάζ του Mega νωρίτερα

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα capital controls έβαλαν λουκέτο στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ, προς μεγάλη …χαρά των πολυεθνικών που κυριαρχούν πλέον στον κλάδο. 450 εργαζόμενοι στα 41 καταστήματα οδηγούνται στην ανεργία και σοβαρές είναι οι συνέπειες στο δίκτυο των προμηθευτών, αφού τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο 14-4-2016 κλείνουν όπως γνωστοποίησε η διοίκηση, μετά την ανακοίνωση της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρυχθεί η εταιρεία σε κατάσταση πτωχεύσεως.

Από την πλευρά της Ηλεκτρονικής τονίζεται ότι παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Ηλεκτρονική αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στην οδυνηρή απόφαση, του αφανισμού της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα