ΕΛΛΑΔΑ – ΤΡΟΙΚΑ: Σίγουρη η συμφωνία – Το χρέος θα συζητηθεί μετά τη β΄αξιολόγηση τον Οκτώβριο

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, παρά τα σημαντικά εμπόδια, τα οποία όμως δεν είναι ανυπέρβλητα, με τη συζήτηση για την πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους να μεταφέρεται για το Φθινόπωρο.

Παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται ακόμη και για το χειρότερο σενάριο όσον αφορά την πορεία της αξιολόγησης, η ρήξη δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση, πόσο μάλλον για τους εταίρους και δανειστές.

Το διαπραγματευτικό θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη

εξέλιξη, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε 4 εβδομάδες το αργότερο, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

O δρόμος για την κυβέρνηση Τσίπρα σίγουρα είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς οι «κόκκινες γραμμές» για φορολογικό, ασφαλιστικό, προβληματικά δάνεια έχουν γίνει… ροζ. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει την πολυπόθητη λύση για το χρέος… επί του παρόντος.

Συμφωνία με τους εταίρους θα υπάρξει, ωστόσο η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους θα μετατεθεί για πολύ αργότερα και οπωσδήποτε μετά τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που ξεκινάει τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η θέση της γερμανικής πλευράς.

Όμως, προκειμένου να γίνει και το χατίρι του Τσίπρα αλλά και να εξασφαλιστεί η – έστω μικρή – συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα υπάρξει μια αναφορά για το χρέος στην όποια συμφωνία υπάρξει στην Ουάσινγκτον το προσεχές τριήμερο, στην εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή στήριξη, ωστόσο η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φθάνει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου. Το κρίσιμο ραντεβού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα). Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται από χθες και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Εν τω μεταξύ, σε αποκλειστικό δημοσίευμά του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τονίζει πως η Ελλάδα θα ζητήσει από τους διεθνείς πιστωτές της αυτή την εβδομάδα να “κλειδώσει” το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της σε ένα σταθερό επιτόκιο έχοντας ως στόχο να καταστήσει πιο βιώσιμο το βάρος του.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο, στο πλαίσιο των συναντήσεων της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου, η Αθήνα θα προτείνει “ταβάνι” 15% του ΑΕΠ της για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, το 8% του οποίου προορίζεται για αποπληρωμές ομολόγων, δανείων και τόκων και το υπόλοιπο 7% θα πηγαίνει στις αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα