Μεγάλες φωτιές σε Ρόδο, Εύβοια – Καλύτερη η κατάσταση το πρωί της Παρασκευής

UPD: Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι πυρκαγιές στα Απόλλωνα Ρόδου και στην Άτταλη Ψαχνών στην Εύβοια. Στο πύρινο μέτωπο στη Ρόδο παραμένουν 21 οχήματα της Πυροσβεστικής με 43 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 48 ατόμων, ενώ στην Εύβοια συνεχίζουν να επιχειρούν 22 οχήματα με 70 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 51 ατόμων.

ΧΘΕΣ…

Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, πριν από λίγη ώρα, το χωριό Μακρυκάπα στο Δήμο Δυρσίων της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη και η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι.

Για την κατάσβεσή της

επιχειρούν, αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην κεντρική Ρόδο παρά τη «μάχη» που δίνεται για την κατάσβεση της με κάθε μέσο.

Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, απεύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.

Η φωτιά αυτή την ώρα έχει ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.

Για την κατάσβεσή της συνδράμουν, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, η Πυροσβεστική, ο Στρατός και από αέρος τρία ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο, ενώ αναμένεται ακόμη ένα.

Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.

Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Ηλείας, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο μέτωπο της φωτιάς, που καίει δασική έκταση, επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 19 άτομα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Κατσιφάρας, οι πυροσβέστες κατάφεραν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, «τα πράγματα πάνε καλύτερα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αντιμέτωπες με πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών βρίσκονται αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε στις 9.15 το πρωί στο Δραγώγι του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων της Ηλείας, κοντά στη Φιγαλεία. Σε κινητοποίηση αυτή την ώρα βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής του νομού, ενώ έφθασαν ενισχύσεις από Καλαμάτα, Μελιγαλά, Γαργαλιάνους, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Πάτρα, Καλάβρυτα και Μεσολόγγι. Αυτή τη στιγμή ενεργούν 20 οχήματα με 60 άνδρες και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού δύο πετζετέλ κι ένα καναντέρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί 70 στρέμματα δασικής έκτασης.

Επικεφαλής στο έργο της κατάσβεσης είναι ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Κώστας Κυριακόπουλος. Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίου, υποστράτηγος Νίκος Νικολακόπουλος.Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή του Κάστρου Κυλλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει κάψει περίπου 30 στρέμματα με καλλιέργειες, καθώς και περίπου 20 στρέμματα δάσους.

Παράλληλα, πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική έκταση του νησιού της Ρόδου από άγνωστη αιτία. Η πυρκαγιά ξέσπασε στην κεντρική Ρόδο, μεταξύ των χωριών Λάερμα και Απόλλωνα και για την αντιμετώπιση της έχουν σπεύσει στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί, στην περιοχή Μαγούλα Αττικής. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Πυροσβεστικής, είναι θέμα χρόνου η οριοθέτησή της.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Τέλος, σε πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στη Σαμοθράκη, μετά τις ολονύχτιες προσπάθειες για την κατάσβεσή της, με τη συμμετοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, του δήμου, του στρατού, αλλά και τη βοήθεια που έφτασε νωρίς το πρωί, από την περιφέρεια Έβρου, με το πλοίο “ΣΑΟΣ”.

Από το πρωί ελέγχονται πλέον όλες οι εστίες αναζωπυρώσεων, ενώ η φωτιά έκαψε καλλιέργειες και ένα τοπικό δάσος, χωρίς να υπάρχει ακόμη σαφή εικόνα.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 63 πυροσβέστες και 15 οχήματα. Οι προσπάθειες ολικής κατάσβεσης θα συνεχιστούν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα