ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016: Ηπιότερη ύφεση στο 0,7% – Στα 5 δισ. ευρώ οι νέοι φόροι

(upd) Σημαντική βελτίωση παρουσίασε η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, με αποτέλεσμα να καταγράψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 έναντι εκτιμήσεων για ύφεση 2,3%. Για το 2016 προβλέπεται ύφεση 0,7% έναντι ύφεσης 1,3% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αυτό προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε ανακοίνωση του με αφορμή τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού

το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι:

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κατάθεση του προσχεδίου μέχρι το τελικό σχέδιο, υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015, αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις»

Οι εξελίξεις αυτές – σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών – έδωσαν έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.

? Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.

? Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα».

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών «δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ηπιότερη ύφεση το 2015 και το 2016 (0,7%) αλλά και νέους φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παράλληλα, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμένουν αμετάβλητοι, ενώ θα περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, καθώς και εκείνα που επίκεινται, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η επεξεργασία του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερεις συνεδριάσεις.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του θα αρχίσει την 1η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, και θα ολοκληρωθεί έπειτα από πέντε συνεδριάσεις με την ψήφισή του, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση χαμηλότερη του 1% τόσο φέτος, όσο και το 2016, διατηρώντας όμως αμετάβλητο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Για την καλύτερη εικόνα, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (2,3% ύφεση φέτος και 1,3% το 2016 ανέφερε το προσχέδιο), προϊδέασαν τις τελευταίες ημέρες το ΚΕΠΕ και η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους ήταν 0,4%, ενώ η χθεσινή εκτίμηση του ΚΕΠΕ έκανε λόγο για ύφεση 0,3%.

Οι δημοσινομικοί στόχοι που αναφέρονταν στο προσχέδιο δεν αλλάζουν και άρα παραμένει η εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 0,24% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ το 2016.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα έσοδα και τις δαπάνες, διαφοροποιούνται σε σχέση με ό,τι αναφερόταν στο προσχέδιο. Πρόκειται να περιληφθούν όλα τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα, ενώ θα υπάρχει αναφορά -τουλάχιστον ως στόχων- για τα μέτρα που μένουν να συμφωνηθούν και αφορούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Newsroom ΔΟΛ

Keywords
Τυχαία Θέματα