“Πρωτογενές πλεόνασμα μεν, τεράστιο κοινωνικό κόστος δε…”

Στο πρωτογενές πλεόνασμα που φαίνεται να πετυχαίνει φέτος, για πρώτη φορά σε 10 χρόνια η Ελλάδα, αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ωστόσο, το δημοσίευμα αναφέρει πως η διαφαινόμενη επίτευξή του είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, που ενδεχομένως να δώσει στην κυβέρνηση την δυνατότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Η οικονομία

όμως διανύει ήδη τον 6ο χρόνο βαθιάς ύφεσης που εκτόξευσε τις χρεοκοπίες οδηγώντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, στο 27%. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους νέους.

Οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου τομέα έχουν ψαλιδιστεί κατά 30% περίπου, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, την ώρα που οι φόροι όλοι αυξάνονται. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η ζήτηση στην Ελλάδα έχει επιστρέψει στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας.

Επίσης, η WSJ αναφέρεται στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που ξεκινά με την τρόικα, καθώς και στο χρηματοδοτικό κενό των 11 δις. ευρώ μέχρι το 2015.

Τέλος, επισημαίνεται η σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στη συγκράτηση της ύφεσης στο 3,8% το β’ τρίμηνο του έτους, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση 4,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα