“Αδύναμες οι ελληνικές εξαγωγές” λέει η WSJ – Κίνδυνος μακράς περιόδου αποπληθωρισμού

Παρά τη μεγάλη μείωση στους μισθούς, η απόδοση της Ελλάδας στο μέτωπο των εξαγωγών παραμένει από τις χειρότερες στην ευρωζώνη από το ξέσπασμα της κρίσης αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Οι χαμηλότεροι μισθοί και οι τιμές υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα χωρίς να έχει υποτιμήσει το νόμισμά της.

Μπορεί οι μειώσεις στους μισθούς να εφαρμόστηκαν, ωστόσο ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών στα τέλη του 2012, παρέμεινε κατά 17% χαμηλότερα από τα υψηλά

πριν την κρίση του 2008.

Στην πραγματικότητα οι εξαγωγείς της χώρας, δεν έχουν μειώσει και τόσο τις τιμές, αναφέρει η WSJ.

«Αν εξετάσει κανείς τις τιμές εξαγωγών στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι μέχρι πρόσφατα οι τιμές εξακολουθούσαν να αυξάνονται και ενδεχομένως περισσότερο σε σχέση με τις τιμές σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία», σχολιάζει ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

«Αν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα, τότε η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης απέχει πολύ από το τέλος της», εκτιμά ο οικονομολόγος.

«Η Ελλάδα, μπορεί να υποφέρει από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, η οποία θα διαρκέσει πάνω από ένα ή δύο χρόνια που προβλέπει η Τρόικα», σημειώνει ο May.

Keywords
Τυχαία Θέματα