ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

12:41 5/2/2015 - Πηγή: BankWars

Την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα και εγγυήσεις Δημοσίου σχολιάζουν οι αναλυτές διεθνών οίκων. Αναλυτικά:

Barclays: Προειδοποίηση στην Ελλάδα η απόφαση της ΕΚΤ – Αυξημένη η πιθανότητα Grexit

Η Barclays διατηρεί την άποψή της ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. παραμένει

πιθανή, ωστόσο εκτιμά παράλληλα ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2012.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα, προκειμένου να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να ανακοινώσει σύντομα μια συμφωνία.

Στις 11 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup, προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.. Σε αυτές τις συναντήσεις οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας αναμένουν κάποια ξεκάθαρα σημάδια για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.

Η απόφαση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού ELA, δίνει το δικαίωμα στην ΕΚΤ να διακόψει ανά πάσα στιγμή την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, απόφαση η οποία χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

«Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση, η οποία θα ληφθεί μόνο αν δεν υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα», τονίζουν οι αναλυτές.

Credit Agricole: Πιέζει την Ελλάδα η κίνηση της ΕΚΤ – Ποιοί οι κίνδυνοι

«Η απόφαση της ΕΚΤ να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας στην Ελλάδα αποτελεί μία πολιτική κίνηση που ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές να καταλήξουν σε μία συμφωνία τις επόμενες δύο εβδομάδες», γράφει στο πρωινό report του ο αναλυτής της Credit Agricole, Frederik Ducrozet.

Η κίνηση της ΕΚΤ είναι είναι κόντρα στις προτάσεις της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις και προκάλεσε σοκ στην αγορά, σημειώνει ο κ. Ducrozet. Ωστόσο σημειώνει πως η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναιρεθεί η απόφαση εφόσον υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την Credit Agricole «ο κύριος κίνδυνος απ’ την απόφαση της ΕΚΤ είναι να επιταχυνθούν οι εκροές καταθέσεων απ’ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» και παράλληλα «να διευρυνθεί σημαντικά η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών απ’ τον ELA».

Βέβαια σπεύδει να τονίσει πως «ακόμα και στην εξαιρετική περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις αρχές Μαρτίου, η ΕΚΤ είναι απίθανο να πυροδοτήσει σκόπιμα ένα bank run».

JP Morgan: Επισπεύδει τις εξελίξεις η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ έκανε μια εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα, σε ότι αφορά τις ελάχιστες πιστωτικές απαιτήσεις στους μηχανισμούς χρηματοδότησης MRO/LTRO/TLTRO για εμπορεύσιμους τίτλους που εκδίδονταν ή εγγυόνταν από την ελληνική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της ΕΕ/ΔΝΤ.

Εδώ και αρκετό καιρό, η ΕΚΤ έλεγε πως η εξαίρεση αυτή δεν θα συνεχίσει να ισχύει εάν το πρόγραμμα EFSF, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, είτε δεν παραταθεί ή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς και αντικατασταθεί από άλλο πρόγραμμα, σημειώνει με την JP Morgan. Δεδομένης της στάσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα ζητήσει περαιτέρω παράταση ή ολοκλήρωση εντός του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος, η ΕΚΤ αποφάσισε χθες το βράδυ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα από τις 11 Φεβρουαρίου.

Τρία πράγματα πρέπει να τονιστούν για την απόφαση αυτή:

Πρώτον, οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται στην περίπτωση εκροής καταθέσεων. Η χρηματοδότηση που δόθηκε από τους μηχανισμούς MRO/LTRO/TLTRO –είτε χρησιμοποιώντας κρατικά ομόλογα ή εγγυημένα από το κράτος τραπεζικά ομόλογα ως collateral- θα γίνεται από τον ELA, τον οποίον διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η JP Morgan εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν κάποιο collateral που θα συνεχίσει να μπορεί να γίνεται αποδεκτό από τους μηχανισμούς MRO/LTRO/TLTRO, π.χ. τα ομόλογα EFSF, όμως φαίνεται λογικό συμπέρασμα ότι για τη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης της κεντρικής τράπεζας προς της ελληνικές τράπεζες θα προέλθει από τον ELA. Αυτή η αλλαγή έχει κάποιες επιπτώσεις, διότι η χρηματοδότηση από τον ELA είναι πιο ακριβή, όμως η χρηματοδότηση θα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη.

Δεύτερον, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, προκειμένου να διατηρήσει τις ταμειακές ροές της μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την υπόλοιπη ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα. Η ΕΚΤ δεν θα συμφωνήσει σε αυτό, καθώς θα το θεωρούσε ως χρηματοδότηση «από την πίσω πόρτα» ενός κράτους που δεν έχει πρόσβαση στην αγορά και το οποίο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Τρίτον, πάντα ήταν πιθανό η ΕΚΤ να παίξει ρόλο στο να ασκηθούν πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνησηκαι, επαληθεύοντας τους κανόνες για το collateral, η κεντρική τράπεζα κάνει αυτό ακριβώς. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν πρόκειται ποτέ να «βγάλει την Ελλάδα απ’ την πρίζα» αρνούμενη την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα πυροδοτούσε έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά, με τεράστιο δανεισμό μέσω του ELA ή κάποιου είδους «κατάχρηση» του συστήματος, τότε πιθανότατα θα υπάρξει κίνηση για έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, ως ένα ενδιάμεσο βήμα πριν από ένα τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Το Eurogroup πραγματοποιεί στις 11 Φεβρουαρίου συνεδρίαση με θέμα την Ελλάδα. δεν φαίνεται πως το σχέδιο χρονοδιαγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης (πρόταση μέχρι το τέλος του μήνα και συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου) θα «δουλέψει». Φαίνεται πιθανό ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση νωρίτερα.

Η Wall Street Journal συγκεντρώνει τις απόψεις traders και οικονομολόγων για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

Nick Lawson, senior trader στην Deutsche Bank
Η πρώτη φάση της ελληνικής «αθέτησης πληρωμών χωρίς χρεοκοπία» έχει βρεθεί στο πρώτο εμπόδιο με το πρόσχημα μιας σκληρόκαρδης ΕΚΤ. Η συγκράτηση της ρευστότητας μπορεί να δώσει το έναυσμα για ένα bank run (στην πραγματικότητα, να το επιταχύνει) κάτι που θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αν και όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Η έκβαση θα απαιτήσει μια αλλαγή στο status quo ή μια ραγδαία αλλαγή στην κυβέρνηση. Καμία λύση δεν μπορεί να είναι ταχεία και καθαρή.

Giuseppe Maraffino και Antonio Garcia Pascual, οικονομολόγοι στην Barclays
Ερμηνεύουμε αυτή την απόφαση της ΕΚΤ να υποχρεώσει τις ελληνικές τράπεζες σε έναν πιο ακριβό δανεισμό, ως ένα «νεύμα» προς την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και να ανακοινώσει σύντομα μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα. Στις 11 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν για να συζητήσουν φια την Ελλάδα και θα ακολουθήσει Σύνοδος των επικεφαλής των κρατών στις 12 Φεβρουαρίου. Θα περιμένουμε κάποιες σαφείς ενδείξεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ μετά από αυτές τις συναντήσεις.

Gary Jenkins, αναλυτής στην LNG Capital
Είναι δύσκολο να το δούμε αυτό ως οτιδήποτε διαφορετικό από μια πολύ επιθετική κίνηση της ΕΚΤ. Δεν χρειαζόταν να το κάνουν τώρα (αναμενόταν να λάβουν μια απόφαση στο τέλος του μήνα) και ενώ μπορούν να ισχυριστούν ότι ακολουθούν τους κανόνες που έχουν τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως έχει συμβεί και με το σύνολο της ευρωζώνης. Εξάλλου, υποτίθεται ότι δεν θα υπάρχουν διασώσεις.

Ενώ το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι κάποιου είδους συμβιβασμός, παραμένει η πιθανότητα η Ελλάδα να καταλήξει σε χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, από ατύχημα όσο και από σχέδιο. Προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία και μια έξοδος από την ευρωζώνη, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να μετριάσουν την θέση τους. Ασφαλώς δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί τους στόχοι όταν ανέλαβαν την εξουσία. Θα μπορούσαν να είχαν συμφωνήσει σε κάποιες μικρές αλλαγές στο προηγουμένως ανακοινωθέν πρόγραμμά τους, ή ίσως θέλουν στα αλήθεια να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. Υποθέτω ότι θα το μάθουμε.

Frederic Ducrozet, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole
Το αποτέλεσμα είναι πως η απόφαση της ΕΚΤ είναι μια ριψοκίνδυνη αν και καλά υπολογισμένη πολιτική κίνηση, για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση και τους φορείς χάραξης πολιτικής να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι άσχημα νέα με την έννοια ότι είναι ενάντια στην πρόταση της Ελλάδας να κερδίσει χρόνο στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Στο τέλος, η απόφαση να σταματήσει την χρηματοδότηση, έπρεπε να είναι πολιτική, επομένως ακόμη και στην ακραία περίπτωση όπου δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι τις αρχές Μαρτίου, θεωρούμε δύσκολο η ΕΚΤ να προκαλέσει σκοπίμως ένα bank run.

Simon Derrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon
Ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει εξηγήσει την πρόωρη αναστολή της χρήσης του ελληνικού χρέους ως collateral, ότι είναι «σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους του ευρωσυστήματος, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατό να υποθέσουμε μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης του προγράμματος», ήταν δύσκολο να αγνοηθεί το γεγονός ότι η κίνηση αυτή ήρθε ώρες μετά από τη συνάντηση του Draghi με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Εν ολίγοις, αυτό φαινόταν προγραμματισμένο να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση παρά οτιδήποτε άλλο. Το μήνυμα από μόνο του είναι αρκετά απλό: υπάρχει μικρό περιθώριο για συμβιβασμό στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Peter Dragicevich, οικονομολόγος της Commonwealth Bank of Australia
Αυτή η ενέργεια αφαιρεί την ικανότητα των ελληνικών εμπορικών τραπεζών να χρησιμοποιούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως collateral με αντάλλαγμα την φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Έτσι, δεν είναι πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα ρευστότητας. Οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες θα έχουν τώρα πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική λειτουργία από την ελληνική κεντρική τράπεζα, με υψηλότερο κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι γράφουν WSJ και Bloomberg για την απόφαση της ΕΚΤTι σημαίνει για τις τράπεζες η “βόμβα” της ΕΚΤΒΟΜΒΑ ΕΚΤ: ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΩΣ ΕΝΕΧΥΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα